Quantcast

Rusijoje už pranešimą apie karą Ukrainoje uždarytas į areštinę portalo redaktorius

Rusijos teismas penktadienį skyrė kardomąjį kalinimą vieno Sibiro naujienų portalo redaktoriui už teiginį, kad 11 riaušių policijos pareigūnų atsisakė dalyvauti Maskvos karinėje kampanijoje Ukrainoje.

Vasario 24 dieną prasidėjus Maskvos įsiveržimui į provakarietišką kaimyninę šalį, Rusija pradėjo įnirtingai tildyti Kremliaus karinės kampanijos kritikus.

Svarbias bylas nagrinėjantis Tyrimų komitetas informavo, kad Sibiro Chakasijos regione veikiančios naujienų svetainės vyriausiajam redaktoriui skirtas kardomasis kalinimas už „sąmoningai melagingos informacijos“ skleidimą.

Jei žurnalistas bus pripažintas kaltu, jam grės iki 10 metų nelaisvės, nurodė tyrėjai.

Anksčiau šią savaitę pareigūnai atliko kratą įtariamojo bute, kur konfiskavo 15 tūkst. JAV dolerių ir daugiau kaip 1,2 tūkst. eurų grynųjų, pranešė Tyrimų komitetas.

Komiteto skyrius Chakasijoje žurnalisto pavardės nepaskelbė, tačiau manoma, kad tai Michailas Afanasjevas – Chakasijoje veikiančio naujienų portalo „Novyj fokus“ redaktorius.

Balandžio pradžioje M. Afanasjevas remdamasis šaltiniais pranešė, kad 11 Rusijos riaušių policijos OMON narių, atsisakiusių vykti į Ukrainą, susidūrė su valdžios spaudimu.

M. Afanasjevo pranešimas buvo plačiai cituojamas socialinėje žiniasklaidoje, o penktadienį Rusijos žiniasklaidos priežiūros institucija užblokavo nepriklausomo naujienų portalo „The Moscow Times“ tinklapį rusų kalba, leidiniui savo straipsnyje paminėjus šį pranešimą.

45 metų M. Afanasjevas anksčiau pareiškė, kad neplanuoja išvykti iš Rusijos.

„Nesiruošiu bėgti iš šalies, esu užsispyręs ir noriu stoti į kovą“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP balandžio pradžioje.

M. Afanasjevas yra pripažinimą pelnęs redaktorius, žinomas už opių Chakasijos klausimų nušvietimą. Dėl savo nepriklausomos veiklos jis ne kartą buvo apkaltintas šmeižtu ir daugelį metų bylinėjosi.

Rusijoje numatyta iki 15 metų laisvės atėmimo bausmė asmenims, skelbiantiems informaciją apie šalies ginkluotąsias pajėgas, vyriausybės laikomą melaginga.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijos teismasMichailas AfanasjevasNovyj fokus redaktorius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių