Quantcast

Rusijoje tūkstančiai demonstrantų vėl išėjo palaikyti atstatydinto gubernatoriaus

Rusijos Tolimųjų Rytų regione tūkstančiai protestuotojų šeštadienį vėl išėjo į gatves išreikšti palaikymo atstatydintam populiariam gubernatoriui Sergejui Furgalui.

Anksčiau šį mėnesį 50-metis S. Furgalas buvo nuskraidintas į Maskvą ir įkalintas dėl kaltinimų prieš 15 metų organizavus kelis nužudymus.  

Jo areštas išprovokavo vienas didžiausių antivyriausybinių demonstracijų Rusijoje per daugelį metų.

Kremlius šia savaitę pareiškė, kad protestus Chabarovske skatina ne šio regiono opozicijos aktyvistai.

Įvairių šaltinių pateikti akcijos dalyvių skaičiaus vertinimai labai skyrėsi. Chabarovsko miesto valdžia nurodė, kad į demonstracijas susirinko apie 6,5 tūkst. žmonių.

„Aikštėje priešais regiono vyriausybę šiandien susirinko apie 3 tūkst. žmonių... Per eitynes prie minios prisidėjo dar apie 3,5 tūkst. žmonių. Į akciją susirinko iš viso apie 6,5 tūkst. miesto gyventojų“, – sakoma administracijos pranešime.

Opozicijai prijaučiančiuose socialiniuose tinkluose nurodomas žymiai didesnis skaičius – apie 90 tūkstančių.

Vietos pareigūnai sakė, kad liepos 11-ąją ir 18-ąją vykusiose demonstracijoje dalyvavo mažiausiai 10 tūkst. žmonių. Tuo tarpu kai kurios vietos žiniasklaidos priemonės ir opozicijos veikėjai tvirtina, kad protestuoti susirinko nuo 35 iki 50 tūkst. žmonių.  

Tolimųjų Rytų mieste, kurį nuo Maskvos skiria septynios laiko juostos, esantys žurnalistai sakė, kad šeštadienio protesto akcija – didžiausia iš šį mėnesį prasidėjusių demonstracijų.

Naujienų agentūros AFP reporteris pranešė, kad Chabarovsku pražygiavo dešimtys tūkstančių gyventojų. Žmonės mojavo regiono vėliavas, nešė plakatus ir skandavo šūkius prieš prezidentą Vladimirą Putiną. Protestuotojus garso signalais palaikė pro šalį važiavusių automobilių vairuotojai. 

Lenino aikštėje prie regiono administracijos pastato susirinkę demonstrantai reikalavo laisvės ir ragino V. Putiną atsistatydinti.

Administracija pabrėžė, kad „regione galioja padidintos parengties režimas, o vieši masiniai renginiai uždrausti“ dėl koronaviruso pandemijos.

„Chabarovske, nepaisant visų profilaktikos priemonių, registruojamas masinis COVID-19 plitimas“, – pažymėjo miesto valdžia.

Nepaisant masinių renginių draudimo, kaukėti policijos pareigūnai netrukdė demonstracijoms vykti.

„Maistas tvarkos drumstėjams“

Vietos gyventojai taip pat protestavo prieš V. Putino sprendimą šią savaitę laikinuoju Chabarovsko krašto gubernatoriumi paskirti 39 metų Michailą Degtiariovą, niekada negyvenusį šiame regione. 

M. Degtiariovas, kaip ir S. Furgalas, priklauso nacionalistinei Rusijos liberalų demokratų partijai (LDPR). 

Šią savaitę socialiniame tinkle „Instagram“ paskelbtame vaizdo įraše M. Degtiariovas atmetė raginimus atsistatydinti ir teigė, kad masinės demonstracijos neatspindi platesnės visuomenės nuomonės.

Prieš penktadienį vykusias demonstracijas jis pareiškė, kad protestus organizuoti padeda iš Maskvos į Chabarovską atskridę užsienio piliečiai.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas atmetė teiginius apie užsienio kišimąsi, tačiau tvirtino, kad protestai – „maistas tvarkos drumstėjams“ ir neva opozicijos aktyvistams.

Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas parėmė Chabarovsko protestuotojus. Šią savaitę jis pareiškė, kad jie gali išsikovoti nuolaidų tik „su visos šalies palaikymu“.

S. Furgalo suėmimas sukėlė LDPR narių pasipiktinimą. Skandalingasis partijos lyderis Vladimiras Žirinovskis šią savaitę pažadėjo parūpinti prezidento malonę, jei jis bus pripažintas kaltu.

Sunkius nusikaltimus tiriantis Rusijos tyrimų komitetas pranešė, kad S. Furgalui pateikti kaltinimai dėl užsakymo nužudyti ir pasikėsinimų į kelis verslininkus 2004 ir 2005 metais.

Kritikai tvirtina, byla yra politiškai motyvuota ir paskatinta S. Furgalo pergalės 2018-ųjų gubernatoriaus rinkimuose prieš V. Putino remiamos partijos kandidatą.

Jie reikalauja, kad S. Furgalo byla būtų nagrinėjama Chabarovske, o ne Maskvoje, ir klausia, kodėl tyrėjai taip ilgai laukė, kad apkaltintų prieš 15 metų įvykdytomis žmogžudystėmis valstybės tarnautoją, kurio praeitis turėjo būti patikrinta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių