Quantcast

Rusijoje patvirtinti teisės aktai, pagal kuriuos už samdinių grupių kritiką grės kalėjimas

Rusijos įstatymų leidėjai antradienį pritarė teisės aktams, pagal kuriuos už samdinių grupių kritiką gali būti skiriama iki 15 metų laisvės atėmimo bausmė.

Šie nauji įstatymai grindžiami taisyklėmis, priimtomis Maskvai prieš daugiau nei metus pasiuntus savo karius į Ukrainą ir kurios, Kremliaus oponentų teigimu, buvo parengtos siekiant kriminalizuoti karo kritiką.

Antradienį Valstybės Dūma – žemieji parlamento rūmai – pritarė, kad už „savanorių grupių“, tokių kaip „Wagner“, ir asmenų, kariaujančių drauge su Rusijos kariuomene, kritiką būtų skiriama iki 15 metų laisvės atėmimo bausmė.

Pastaraisiais mėnesiais „Wagner“ sulaukė didelio atgarsio viešumoje, teigiant, kad vadovauja Maskvos puolimui prieš Ukrainos miestą Bachmutą.

„Nuo šiandien žmonės, kurie rizikuoja savo gyvybe, kad apsaugotų mūsų šalį ir piliečius, yra apsaugoti nuo provokacijų ir melo“, – teigė Rusijos žemųjų parlamento rūmų pirmininkas Viačeslavas Volodinas.

„Tokie veiksmai yra nepriimtini“, – pridūrė jis išplatintame pareiškime.

Tikimasi, kad įstatymo projektą patvirtins parlamento aukštieji rūmai – Federacijos Taryba – ir pasirašys Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Įstatymų leidėjai taip pat sugriežtino bausmes, taikomas už pažeidimus galiojančių įstatymų, priimtų po praėjusių metų vasario 24-osios, kai Kremlius pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą.

Už Rusijos karių ar savanorių, kovojančių su Ukrainos pajėgomis, „diskreditavimą“ bus baudžiama iki septynerių metų laisvės atėmimo bausme, o prieš tai buvo numatyta penkerių metų įkalinimo bausmė.

Maksimali laisvės atėmimo bausmė už „melagingos informacijos“ apie Rusijos pajėgas skleidimą – 15 metų kalėjimo, teigiama įstatymų leidėjų sprendime.

Šis teisės aktas buvo priimtas, nors Rusijoje samdinių grupių veikla vis dar yra neteisėta.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijasamdinių grupių kritikakalėjimasViačeslavas Volodinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių