Quantcast

Rusija tarptautines žiniasklaidos priemones registruos kaip užsienio agentus?

  • Teksto dydis:

Rusijos įstatymų leidėjai antradienį pranešė parengę įstatymo pataisų projektą, kuris įpareigos tarptautines žiniasklaidos priemones registruotis šalyje „užsienio agentais“; tikimasi, kad jis bus patvirtintas trečiadienį.

Priemones, taikytinas tarptautinei žiniasklaidai, Rusijos Valstybės Dūma ėmė rengti dėl to, kad Kremliaus finansuojama televizija RT, anksčiau vadinta „Russia Today“, buvo priversta užsiregistruoti Jungtinėse Valstijose dirbančias „užsienio agente“.

JAV Teisingumo departamentas nurodė RT iki pirmadienio užsiregistruoti „užsienio agente“. Departamentas įspėjo: jei televizija nepaklus šiam nurodymui, jos vadovė bus areštuota, o sąskaitos – įšaldytos.

Vašingtonas laiko RT Maskvos propagandos ruporu ir rugsėjį paprašė televizijos užsiregistruoti pagal Užsienio agentų registracijos aktą. Šis aktas yra skirtas užsienio šalių politiniams interesams atstovaujantiems teisininkams ir lobistams.

Maskvoje įsikūręs transliuotojas yra minimas tyrimuose dėl numanomo Rusijos kišimosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus. Rusija tokius kaltinimus neigia.

Rusijos parlamento žemųjų rūmų pirmininko pavaduotojas Piotras Tolstojus antradienį sakė, kad parengtos įstatymo pataisos suteiks Teisingumo ministerijai įgaliojimus registruoti užsienio žiniasklaidos priemones arba kitų šalių finansuojamas rusų žiniasklaidos priemones „užsienio agentais“.

Po registracijos jos privalės laikytis tam tikrų reikalavimų, kurie šiuo metu taikomi užsienio šalių finansuojamoms nevyriausybinėms organizacijoms. Atitinkamas įstatymas dėl nevyriausybinių organizacijų registravimo „užsienio agentais“ Rusijoje buvo priimtas 2012 metais.

Parlamentas turėtų patvirtinti dabartinio žiniasklaidos įstatymo pataisas ir jos įsigalios kitą savaitę, sakė P.Tolstojus televizijos kanalui „Rossija 24“.

„(Įstatymas) suteikia atitinkamoms vyriausybės institucijoms galimybę iš užsienio finansuojamas žiniasklaidos priemones priskirti užsienio agentams“, – pareiškė parlamentaras, paklaustas, kurios priemonės į minėtą sąrašą turėtų patekti pirmiausia.

Paprašytas paaiškinti, kas galėtų būti priskirtas „užsienio agentams“ Rusijoje, P.Tolstojus atsakė, kad tai būtų „žiniasklaidos priemonės, kurios gauna pinigų iš užsienio vyriausybių, nepriklausomai nuo to, kas yra jų savininkai“.

Tačiau naujienų agentūra TASS paskelbė apie numatomas dar griežtesnes įstatymo pataisas, pagal kurias reikalavimas registruotis užsienio agentais gali būti taikomas bet kokioms žiniasklaidos priemonėms, gaunančioms pinigų iš „tarptautinių ar užsienio organizacijų, užsienio piliečių“.

Pasak P.Tolstojaus, „užsienio agentais“ registruotos priemonės turės „teikti atitinkamas ataskaitas ir greičiausiai žymėti savo produkciją“.

Panašų įstatymą pritaikius Rusijoje veikiančioms ir finansavimą iš užsienio gaunančioms nevyriausybinėms organizacijoms, nemažai jų turėjo užsidaryti.

Kitos skundėsi, kad vyriausybinės institucijos atsisako bendradarbiauti su „užsienio agento“ etikete pažymėtomis organizacijomis, nes daugeliui rusų ši etiketė asocijuojasi su Šaltojo karo šnipinėjimų ir išdavysčių era.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių