Quantcast

Rusija priešinasi JAV planams didinti NATO laivų kontingentą Juodojoje jūroje

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų pasiūlymas pasiųsti daugiau NATO laivų į Juodąją jūrą Ukrainos laivų saugumui užtikrinti ir Rusijai atgrasyti Maskvoje vertinamas „neigiamai“, trečiadienį pareiškė Kremlius.

Vašingtonas planuoja priemones regiono stebėsenai suintensyvinti ir pasiųsti daugiau Aljanso laivų į Juodąją jūrą po pernai įvykusios konfrontacijos prie Kerčės sąsiaurio tarp rusų ir ukrainiečių karinių laivų, sakė JAV ambasadorė prie NATO.

Numatoma, kad šios priemonės trečiadienį ir ketvirtadienį bus aptartos per Vašingtone vykstantį NATO užsienio reikalų ministrų susitikimą.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad Kremlius šį pasiūlymą vertina „neigiamai“.

„Nesuprantame, ką jie turi omenyje. Padėtis Kerčės sąsiauryje ir jo laivyba yra gerai žinoma“, – žurnalistams sakė D. Peskovas.

Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Aleksandras Gruško sakė Rusijos naujienų agentūroms, kad šis planas tik ves prie „didesnių karinių grėsmių“ regione.

„Jeigu iš mūsų pusės reikalingos papildomos karinės ir techninės priemonės – mes jų imsimės“, – viceministrą citavo naujienų agentūra „Interfax“.

Dauguma Aljanso narių nerimauja dėl Rusijos, remiančios separatistus Rytų Ukrainoje, kur teberusena konfliktas, nuo 2014 metų nusinešęs apie 13 tūkst. žmonių gyvybių.

Lapkritį Rusija netoli Kerčės sąsiaurio apšaudė ir užėmė tris Ukrainos karinių jūrų pajėgų laivus, mėginusius iš Juodosios jūros pasiekti Mariupolio uostą Azovo jūroje. Daugiau kaip 20 ukrainiečių jūrininkų buvo areštuoti ir įkalinti Rusijoje.

Tai buvo pirmoji atvira Kijevo ir Maskvos karinė konfrontacija nuo 2014 metų, kai Rusija aneksavo Krymo pusiasalį, o Ukrainos rytuose įsiplieskė konfliktas su prorusiškais separatistais.

„Ketiname užtikrinti, kad turėtume pajėgumų labai agresyviai Rusijai atgrasyti“, – antradienį žurnalistams sakė JAV nuolatinė atstovė prie NATO Kay Bailey Hutchison (Kei Beili Hačinson).

Pasak jos, JAV siūlomas paketas turi „užtikrinti, kad Ukrainos laivai galėtų saugiai plaukioti Kerčės sąsiauriu“.

Apžvalgininkai sako, kad padidintas NATO buvimas šiame regione būtų vienas didžiausių Rusijos košmarų.

V. Putinas yra atvirai pareiškęs, kad Maskvos sprendimą atplėšti Krymą iš dalies nulėmė NATO plėtra Rytų Europoje.

D. Peskovas trečiadienį nesakė, ar Rusija leistų NATO laivams įplaukti į Azovo jūrą.

„Sprendimas bus priimtas, kai bus toks prašymas“, – aiškino Kremliaus atstovas.

Vakarų šalys kaltina Maskvą neteisėtai blokuojant prieigą prie Azovo jūros, kuria naudojasi tiek Rusija, tiek Ukraina.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių