Quantcast

Rusija pradėjo išstojimo iš Europos Tarybos procedūrą

Rusijos užsienio reikalų ministerija antradienį pranešė, kad pradeda šalies išstojimo iš Europos Tarybos procedūrą, didėjant spaudimui pašalinti Maskvą iš šios europinės žmogaus teisių organizacijos dėl karinės invazijos Ukrainoje.

Ministerijos „Telegram“ kanalu paskelbtame pranešime sakoma, kad Maskva „pradeda išstojimo iš Europos Tarybos procedūrą“, ir nurodoma, kad atitinkamas perspėjimas buvo pateiktas organizacijos generalinei sekretorei Marijai Pejčinovič Burič (Marijai Peičinovič Burič).

Ukraina pirmadienį pareikalavo, kad Rusija nedelsiant būtų pašalinta iš Europos Tarybos, pareiškusi, kad ši šalis neturi teisės likti europinėje žmogaus teisių organizacijoje, kai įsiveržė į kaimyninę valstybę.

ET vykdomasis organas – Ministrų Komitetas – įšaldė visas Rusijos atstovavimo teises pirmąją invazijos dieną, bet iki šiol dar nė viena Europos Tarybos narė nėra visam laikui pašalinta iš šios organizacijos.

Rusijos URM savo pranešime šį žingsnį vadina „diskriminuojančiu“ ir teigia, kad „tokiomis sąlygomis mūsų šalis Europos Taryboje nepasiliks“.

„Su tokia Europos Taryba skiriamės nesigailėdami“, – antradienį pareiškė ministerija.

Ministerija pridūrė, kad išstojimas „nepaveiks Rusijos piliečių teisių ir laisvių“ ir kad Europos Žmogaus Teisių Teismo, kuris yra Europos Tarybos organas, „jau priimtos rezoliucijos bus toliau vykdomos, jeigu jos neprieštarauja Rusijos Federacijos konstitucijai“.

Rusijos parlamento narys Piotras Tolstojus, iki dabartinės krizės pirmininkavęs ETPA, anksčiau užsiminė, kad Maskva nori pasitraukti iš Europos Tarybos.

„Tegul jie verda savo sultyse, be mūsų“, – parašė jis.

M. Pejčinovič Burič anksčiau šį mėnesį naujienų agentūrai AFP sakė, kad „vis daugiau balsų reikalauja, jog tolesnis žingsnis būtų Rusijos Federacijos pašalinimas“.

Rusija į Europos Tarybą įstojo 1996 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių