Quantcast

Rusija: opozicijos protestas su žibintuvėliais organizuojamas prisidedant Vakarams

Rusijos opozicionieriaus Aleksejaus Navalno įkurto Kovos su korupcija fondo (FBK) protesto akcija vasario 14 dieną organizuojama prisidedant Vakarams, trečiadienį pareiškė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

„Ten gėlyčių būna, kaspinėlių“, – sakė ji radijui „Echo Moskvy“. Atstovė pažymėjo, kad būtent taip akcijas rengia JAV, NATO, Briuselio struktūros.

Taip M. Zacharova atsakė į žurnalistų klausimą, ar tikrai ji mananti, kad protesto akcijos su žibintuvėliais mintį FBK pakišo NATO atstovai.

„Iš anksto reklamuojamos labai populiarios spalvos, simbolika, grotažymės, – kalbėjo M. Zacharova. – Mes ne tik matome, mes žinome. Čia nėra ko slėpti, išgalvoti – paprasčiausiai vyksta klasikinis darbas.“

Išvakarėse A. Navalno strategas, jo regioninių štabų tinklo vadovas Leonidas Volkovas paskelbė planus vasario 14 dieną Rusijoje surengti protesto akciją nauju formatu: didžiųjų miestų gyventojams siūloma vakare išeiti į kiemus, įjungti mobiliųjų telefonų žibintuvėlius, iškelti telefonus į viršų ir kelias minutes taip pastovėti.

Kremlius negalėjo atsakyti, ar šis opozicijos planas yra raginimas dalyvauti nesankcionuotose akcijose. „Man sunku pasakyti. Katės ir pelės su niekuo nežaisime, tačiau, be abejo, visi mūsų teisėsaugininkai įstatymo pažeidimo atveju kaltuosius trauks atsakomybėn“, – žurnalistams sakė prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas.

Sausio 23-iąją ir 31-ąją, taip pat vasario 2-ąją Rusijoje vyko dideli protestai prieš A. Navalno sulaikymą ir įkalinimą.

44 metų A. Navalnas, garsiausias V. Putino kritikas, sausio 17 dieną grįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po rugpjūtį įvykdyto jo apnuodijimo sovietų mokslininkų sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Opozicionierius dėl šio apnuodijimo kaltino Rusijos specialiąsias tarnybas ir prezidentą V. Putiną, bet Rusijos valdžia kaltinimus atmeta.

A. Navalnas buvo sulaikytas vos atskridęs į vieną Maskvos oro uostą, o šis žingsnis daugelyje Rusijos miestų išprovokavo masines demonstracijas du savaitgalius iš eilės, per kurias saugumo pajėgos sulaikė per 10 tūkst. žmonių. Šimtams jų buvo skirtos įkalinimo bausmės, o keliems artimiems A. Navalno bendražygiams gresia kriminaliniai kaltinimai, jie laikomi namų arešto sąlygomis.

Vasario 2-ąją A. Navalnas buvo beveik trejiems metams pasiųstas už grotų dėl 2014 metais pinigų plovimo byloje paskirtos lygtinės bausmės sąlygų pažeidimo tuo metu, kai gydėsi Vokietijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ogi

ogi portretas
globa listam pries paskutini pasispardyma s togas visiskai pavaziavo greit prozektoriu neuzteks tai teks zvakes pirkt prides daugiau pompastikos?...

>

> portretas
Jis ne pakalikas, o ciulpikas. :)))

Aldona

Aldona portretas
To Kaunas Kremliaus pakalikas ar kaip?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių