Quantcast

Maskva: Rusija ketina iki gegužės pabaigos pasitraukti iš „Atviro dangaus“ sutarties

Maskva iki šio mėnesio pabaigos ketina pasitraukti iš „Atviro dangaus“ sutarties, leidusios Rusijai ir JAV iš oro apžiūrėti viena kitos šalies karinius objektus, antradienį pranešė vienas aukšto rango rusų parlamentaras.

Siūlys nutraukti „Atviro dangaus“ sutartį

„Tarptautinių reikalų komitetas siūlys Valstybės Dūmai kuo greičiau, galbūt jau kitą savaitę, denonsuoti „Atviro dangaus“ sutartį“, – antradienį žurnalistams sakė Komiteto pirmininkas Leonidas Sluckis. „Visos pasitraukimo iš procedūros turi būti baigtos iki gegužės pabaigos, čia mes tikrai nedelsime“, – pridūrė jis.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pasiūlė Valstybės Dūmai svarstyti galimybę denonsuoti šį paktą, kurio nuo lapkričio nebesilaiko Vašingtonas. Apie tokius planus Maskva pirmąkart paskelbė sausio viduryje, o savo sprendimą paaiškino „pažangos trūkumu“ įgyvendinant sutartį po Jungtinių Valstijų pasitraukimo.

Kaltina Vakarus

2002 metais įsigaliojusi „Atviro dangaus“ sutartis leidžia daugiau nei 30 valstybių stebėjimo tikslais vykdyti neginkluotų orlaivių skrydžius virš viena kitos teritorijos.

L. Sluckis nurodė, kad „padėtis dėl „Atviro dangaus“ sutarties yra tokia, kad nėra jokių abejonių, kad parlamentas besąlygiškai palaikys Rusijos prezidento siūlymą dėl jo denonsavimo“. Deputato teigimu, „Rusijai tai taps priverstiniu sprendimu, atsižvelgiant į vienašališką JAV pasitraukimą iš sutarties ir Europos partnerių teisinių garantijų, kad „Atviro dangaus“ misijų skrydžių virš Rusijos teritorijos duomenys nebus teikiami amerikiečiams, nebuvimą“.

Labai gaila, kad dėl kolektyvinių Vakarų kaltės naikinami pasitikėjimo ir skaidrumo likučiai tokiu svarbiu klausimu kaip tarptautinis saugumas.

„Ne kartą perspėjome apie savo poziciją. Labai gaila, kad dėl kolektyvinių Vakarų kaltės naikinami pasitikėjimo ir skaidrumo likučiai tokiu svarbiu klausimu kaip tarptautinis saugumas“, – sakė L. Sluckis.

Pavojus Rusijos nacionaliniam saugumui

Vyriausybės duomenų bazėje antradienį atsirado V. Putino pateiktas įstatymo projektas dėl pasitraukimo iš susitarimo. Prie šio teisės akto pridedamame rašte teigiama, kad sutartis padėjo „reikšmingai sustiprinti pasitikėjimą gynybos srityje“, priduriant, kad JAV pasitraukimas „suardė [signatarių] interesų pusiausvyrą“.

„Buvo padaryta rimtos žalos kalbant apie sutarties laikymąsi ir jos vaidmenį stiprinant pasitikėjimą bei skaidrumą“, – nurodoma rašte, pabrėžiant, jog Rusijos nacionaliniam saugumui iškilo pavojus.

Šis paktas buvo pasirašytas 1992 metais, netrukus po Sovietų Sąjungos iširimo, ir įsigaliojo 2002-aisiais. Tarp dokumentą ratifikavusių šalių yra dauguma Europos valstybių, Rusija ir Kanada.

Vašingtonas ir Maskva ilgą laiką kaltino vienas kitą susitarimo pažeidimais, o tuometis JAV prezidentas Donaldas Trumpas pernai lapkritį oficialiai išvedė savo šalį iš sutarties.

Paktas taip pat leidžia signatarėms pareikalauti pasidalinti nuotraukų, padarytų kitų šalių per stebėjimo skrydžius, kopijomis. Stebima šalis įspėjama prieš 72 val. iki skrydžio, o likus parai iki jo pradžios dalinamasi ir skrydžio trajektorija, kurią ši valstybė gali siūlyti keisti.

„Atviro dangaus“ sutartis yra vienas iš kelių svarbių paktų, iš kurių D. Trumpas išvedė JAV.



NAUJAUSI KOMENTARAI

reikėtų su JANKIAIS n u t r a u k t i

reikėtų su JANKIAIS n u t r a u k t i portretas
visus santykius ne tik RUSIJAI , bet ir Europos Sąjungai, nes JANKIAI visomis priemonėmis SAVANAUDIŠKAIS tikslais bando į s i t v i r t y t i .

Robis

Robis   portretas
70 metų metalo laužas NATO negazdina ,konflikto metu jie net nepakiltų.

AR TIK JAV BANDITAI TURI TEISĘ IŠEIDINĖTI IŠ SUTARČIŲ?

AR TIK JAV BANDITAI TURI TEISĘ IŠEIDINĖTI IŠ SUTARČIŲ? portretas
Seniai Rusijai reikėjo atsakinėti Amerikos teroristams tuo pačiu ką jie jau seniai daro. Rusijos pavyzdžiu turėtų sekti ir galingiausios Europos valstybės jeigu jos nenori, kad JAV teroristai, Ukrainos nacionalistų pagalba, sukeltų trečią pasaulinį karą Europoje. Amerikos scenarijus nesikeičia. Antras pasaulinis karas Europoje buvo sukeltas Vokiečių nacių pagalba. Ne paskutinį vaidmenį tenai suvaidino tie patys Amerikos teroristai. Nuleido kraują Europai, Tarybų sąjungai ir patys tapo dominuojančia valstybe. Šiandien - tie patys scenarijai.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių