Quantcast

Rusija kaltina JAV šantažuojant Europą dėl „Nord Stream 2“

Jungtinės Valstijos šantažuoja Europą ir grasina padidinti muitus europietiškiems automobiliams, jei ši nesutiks nutraukti dujotiekio „Nord Stream 2“ projekto, pareiškė Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas.

„Ne paslaptis, kad amerikiečiai iš esmės šantažuoja, grasina įvesti muitus europietiškiems automobiliams“, – Rusijos energetikos konferencijoje sakė A. Novakas.

Šiuo metu nutiesta jau 83 proc. dujotiekio „Nord Stream 2“, o leidimo kloti vamzdžius nėra išdavusi vienintelė Danija. A. Novako teigimu, Rusija tikisi, kad Kopenhaga visgi išduos leidimą ir „Nord Stream 2“ bus užbaigtas nepakeitus maršruto, rašo „Reuters“.

Ne paslaptis, kad amerikiečiai iš esmės šantažuoja, grasina įvesti muitus europietiškiems automobiliams.

„Projektas yra realizuojamas, laukiame Danijos Karalystės sprendimo. Akivaizdu, kad yra ir kiti variantai, jei leidimas nebus išduotas, tačiau tokiu atveju projektas būtų kiek brangesnis ir ilgesnis. Vis dėlto mes tikimės, kad projektas bus užbaigtas tuo maršrutu, kuris ir yra pateiktas leidimui gauti. Nematome jokių priežasčių, kodėl leidimas turėtų būti neišduotas“, – sakė A. Novakas.

Jam antrino ir Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ direktorių tarybos pirmininkas Viktoras Zubkovas, teigdamas, kad „Nord Stream 2“ bus nutiestas apeinant Danijos teritorinius vandenis, jei šalis neleis tiesti dujotiekio.

„Beveik priėjome prie Danijos ekonominės zonos teritorinių vandenų. Jau nutiesta 83 proc. dujotiekio, liko nebedaug. Danai turi suprasti, kad jokių objektyvių priežasčių neleisti tiesti „Nord Stream 2“ nėra. Jei jie nesutiks, mes apeisime Danijos ekonominę zoną. Tiesimas truks ilgiau, bus brangesnis, bet tai juk dujos Europos šalims, keista, kad vyksta tokia situacija“, – V. Zubkovą cituoja Rusijos naujienų agentūra TASS.

ELTA jau skelbė, kad kontrolinį „Nord Stream 2“ akcijų paketą valdo Rusijos dujų koncernas „Gazprom“. „Gazprom“ partneriai – Vokietijos „Wintershall“ ir „Uniper“, Austrijos OMV, Prancūzijos „Engie“ ir Jungtinės Karalystės (JK) bei Nyderlandų „Royal Dutch Shell“ – finansuos 50 proc. projekto. Tikimasi, kad galutinė „Nord Stream 2“ projekto kaina neviršys 9,5 mlrd. eurų.

Iš dviejų 1230 km ilgio gijų sudarytas dujotiekis „Nord Stream 2“ yra tiesiamas Baltijos jūra. Vamzdynas sujungs Rusiją ir Vokietiją, o bendras dujotiekio pralaidumas siekia 55 mlrd. kub. m dujų per metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

va taip

va taip portretas
O tai ne? JAV ES nori savo suskystintas dujas prakišti, - brangiau, bet juk ES ne ubagai , gali mokėti. Todėl ir spaudžia , kad tas rusų projektas žlugtu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių