Quantcast

Rusija išsiunčia šnipinėjimu įtariamą japonų diplomatą

Rusijos FSB saugumo tarnyba pirmadienį pranešė, kad sulaikė rytiniame Vladivostoko mieste dirbusį Japonijos diplomatą, kuris esą vykdė su šnipinėjimu susijusią veiklą, ir paskelbė jį nepageidaujamu asmeniu, pranešė vietos naujienų agentūros.

„Japonijos diplomatas buvo sulaikytas, kai už pinigus gavo slaptos informacijos apie Rusijos bendradarbiavimą su kita Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono šalimi“, – sakoma FSB pareiškime.

„Diplomatiniais kanalais Japonijos pusei pareikštas protestas“, – sako FSB savo svetainėje paskelbtame pranešime.

„Motoki Tatsunori (Motokis Tacunoris) paskelbtas persona non grata dėl su diplomato statusu nesuderinamos veiklos“, – priduriama jame.

Diplomatas taip pat prašė informacijos apie „Vakarų sankcijų poveikį“ rytiniam Primorės regionui, pranešė FSB.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškime nurodė, kad minėtam diplomatui liepta išvykti iš šalies per 48 valandas.

FSB išplatino trumpą vaizdo įrašą, kuriame, jos teigimu, diplomatas pripažįsta, kad pažeidė Rusijos įstatymus.

Rusija laiko Japoniją „nedraugiška“ šalimi. Į šį sąrašą Maskva taip pat įtraukė visas ES šalis, Jungtines Valstijas ir kitas jų sąjungininkes, įskaitant Britaniją ir Australiją.

Nuo vasario 24 dienos, kai Vladimiras Putinas pradėjo karą Ukrainoje, Tokijas paskelbė Maskvai virtinę sankcijų ir išsiuntė rusų diplomatų. Rusija atsakė tuo pačiu.

Iki invazijos į Ukrainą Tokijo santykiai su Maskva buvo sudėtingi. Japonija ir Rusija po Antrojo pasaulinio karo taip ir nepasirašė taikos sutarties, tebesitęsiant ginčui dėl keturių salų, į kurias Maskva pareiškė pretenzijas paskutinėmis konflikto dienomis.

Minėtas salas, esančias prie šiauriausios Japonijos Hokaido salos šiaurinės pakrantės, rusai vadina pietinėmis Kurilų salomis, o japonai – Šiaurės teritorijomis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių