Quantcast

Rusija įregistravo vienadozę vakciną nuo COVID-19 „Sputnik Light“

Rusiškos vakcinos nuo COVID-19 „Sputnik V“ kūrėjai ketvirtadienį pranešė, kad Maskvos sveikatos priežiūros pareigūnai patvirtino naują vakcinos variantą, kurio užtenka vienos dozės imunitetui suformuoti.

Prie vakcinos finansavimo prisidėjusio Rusijos tiesioginių investicijų fondo (RTIF) pranešime sakoma, kad „Sputnik Light“ „pademonstravo 79,4 proc. veiksmingumą“, tuo metu dviejų dozių „Sputnik V“ veiksmingumas siekia 91,6 procento.

Rusijos sveikatos apsaugos ministerija vasario 17 dieną leido pradėti „Sputnik Light“ trečią klinikinių bandymų etapą. Remiantis dokumentu, tyrimuose dalyvavo 4 tūkst. savanorių ir 15 gydymo įstaigų Maskvoje, Kaliningrade, Sankt Peterburge, Saratove, Smolenske. Kovo 29 dieną ministerija pranešė sulaukusi reikiamų dokumentų vakcinai registruoti.

Pasak RTIF vadovo Kirilo Dmitrijevo, „Sputnik Light“ gali tapti veiksmingu laikinu sprendiniu daugeliui šalių, susiduriančių su didžiausiu koronavirusinės infekcijos protrūkiu ir siekiančių išgelbėti kuo daugiau savo piliečių gyvybių.

Sveikatos apsaugos ministerijos vadovas Michailas Muraška pareiškė, kad vakcina taip pat gali būti naudojama ir revakcinacijai šalies viduje.

Rusija vakciną „Sputnik V“, pavadintą pagal Sovietų Sąjungos paleistą pirmąjį dirbtinį Žemės palydovą, įregistravo pernai rugpjūtį, dar neatlikusi didelio masto klinikinių bandymų. Dėl šios priežasties Vakarų ir kai kurie Rusijos ekspertai reiškė susirūpinimą dėl per didelės skubos kuriant šį preparatą, o kritikai jį apibūdino kaip priemonę Rusijos geopolitinei įtakai padidinti.

Vis dėlto vėlesni vertinimai buvo daugiausiai teigiami: autoritetingo medicinos žurnalo „The Lancet“ paskelbti tyrimų rezultatai rodo, kad „Sputnik V“ yra saugi vakcina ir kad jos veiksmingumas viršija 90 procentų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Armonaitė pas mūsų samagonščikus lyg tai jau ieško, kas galėtų pagaminti ir lietuvišką vakciną. Siūlykit pavadinimą.

Megzta berete

Megzta berete portretas
Sunaujai jau senai israstas vaistas, kuris uzmigdo samone ir virusus - tai OZIO MYZALAS!

Citramonas

Citramonas portretas
O "Noviciok" vadinasi "Sputnik strong"?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių