Quantcast

Rusija ir Kinija sutarė stiprinti saugumo ryšius

Kinijoje pirmadienį apsilankęs aukšto rango Rusijos saugumo pareigūnas pareiškė, kad Kremlius svarbiu savo politikos tikslu laiko ryšių su Pekinu stiprinimą.

Vladimiro Putino pirmininkaujamos Rusijos saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas visapusiškos partnerystės ir strateginio bendradarbiavimo su Pekinu stiprinimą pavadino besąlyginiu savo šalies užsienio politikos prioritetu.

N. Patruševas yra vienas artimiausių Putino bendražygių. Kalbėdamas per susitikimą su Kinijos komunistų partijos aukšto rango pareigūnu Guo Shengkunu (Guo Šengkunu), jis sakė, kad „dabartinėmis sąlygomis mūsų šalys turi parodyti dar didesnį pasirengimą abipusei paramai ir bendradarbiavimo plėtrai“.

Po derybų Nanpingo mieste N. Patruševo biuras savo pareiškime nurodė, kad šalys susitarė „plėsti keitimąsi informacija apie kovą su ekstremizmu ir užsienio šalių bandymais pakenkti abiejų šalių konstitucinei santvarkai“.

Kinijos ir Rusijos pareigūnai taip pat pabrėžė, kad reikia plėsti bendradarbiavimą kibernetinio saugumo srityje.

Praėjusią savaitę V. Putinas Uzbekistane susitiko su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu) – tai buvo pirmas jų susitikimas po to, kai Rusija vasario pabaigoje pasiuntė karius į Ukrainą.

Po šio susitikimo paskelbtame Kinijos vyriausybės pareiškime Ukraina konkrečiai neminima, tačiau teigiama, kad Xi Jinpingas pažadėjo „tvirtą paramą“ Rusijos „pagrindiniams interesams“.

Pareiškime nepateikta konkrečių detalių, tačiau Pekinas „pagrindiniais interesais“ vadina tokius klausimus kaip nacionalinis suverenitetas ir valdančiosios Komunistų partijos pretenzijos į Taivaną.

Kinijos Komunistų partija niekada nekontroliavo autonominio Taivano, bet laiko jį savo teritorijos dalimi ir žada vieną dieną jį susigrąžinti, prireikus – jėga.

Xi Jinpingo vyriausybė, kuri prieš vasario 24 dieną prasidėjusią Rusijos invaziją į Ukrainą teigė, kad draugystė su Maskva yra „beribė“, atsisakė kritikuoti Rusijos karinius veiksmus.

Kinija ir Indija padidino rusiškos naftos ir dujų importą, padėdamos Maskvai atsverti Vakarų sankcijų, įvestų dėl jos veiksmų Ukrainoje, kainą.

Ketvirtadienį per susitikimą su Xi Jinpingu V. Putinas gyrė Kinijos prezidentą už „subalansuotą“ požiūrį į Ukrainą ir sakė, kad yra pasirengęs aptarti Pekino „susirūpinimą“ dėl Ukrainos.

Rusija savo ruožtu palaikė Kiniją dėl Taivano ir pavadino JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) apsilankymą saloje šią vasarą „akivaizdžia provokacija“.


Šiame straipsnyje: RusijaKinijakaras Ukrainojesaugumo ryšiaisaugumo ryšių stiprinimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių