Quantcast

Maskvoje prisimintos Stalino represijų aukos

  • Teksto dydis:

Tūkstančiai rusų ketvirtadienį susirinko prie buvusių Sovietų Sąjungos KGB rūmų Maskvos centre į kasmetinį renginį paminėti tūkstančių Stalino represijų aukų.

Pensininkai ir moterys su mažais vaikais, nebijodami žvarbaus vėjo, stovėjo eilėje prie Sovietų Sąjungos slaptosios tarnybos būstinės Liubliankoje, kurioje dabar įsikūrusi Rusijos FSB tarnyba, kad galėtų perskaityti žuvusiųjų pavardes ir padėti gėlių prie kuklaus paminklo aukoms.

„Atėjau, nes mano senelis buvo suimtas, kai jam buvo 40 metų ir nušautas 1938-aisiais, būdamas 44“, – sakė 62 metų Jelena Jermolajeva, Maskvos valstybinio universiteto fizikė, rankoje laikydama jai duotą lapelį su parašytais trijų aukų vardais.

J.Jermolajeva sakė norinti išsaugoti savo senelio Arsenijaus, Raudonosios Armijos kariškio, atminimą savo vaikams, kurie emigravo į užsienį.

„Atėjau, kad suprasčiau, jog jo mirtis pakeitė visos mano šeimos likimą“, – kalbėjo moteris.

Šią kasmetinę akciją, pavadintą Pavardžių sugrąžinimu (Vozvraščenije imion), organizuoja žmogaus teisių gynimo grupė „Memorial“. Ji rengiama nacionalinės Stalino aukų atminimo dienos išvakarėse.

Minėjimo dalyviai paeiliui nesustodami skaito iš sąrašo Stalino pakalikų nužudytų asmenų pavardes. Šiame sąraše nurodytas sušaudytųjų amžius, profesija ir egzekucijos data.

Vien Maskvoje 1937, 1938 metais per Stalino teroro apogėjų sušaudyta daugiau kaip 40 tūkstančių žmonių, nurodo šią akciją rengianti grupė „Memorial“. Tačiau tai tik dalis iš daugybės milijonų žmonių, kurie žuvo persekiojami Stalino valdžios.

Prieš 15 metų į valdžią atėjus buvusiam KGB agentui dabartiniam prezidentui Vladimirui Putinui, lig šiol valdžia stengiasi užtušuoti Stalino režimo nusikaltimus, išaukštindama jo vaidmenį pergalingoje kovoje su nacistine Vokietija ir šalies industrializavimo procese.

Kai kurie atėję į renginį, kuris vyksta nuo ryto iki vakaro, kaltino vyriausybę, kad ši slepia sovietinės eros žiaurumus, ir ragino viešai pasmerkti jos nusikaltimus.

„Atminimas yra labai svarbu – mes turime mokyti savo vaikus, kad prie Stalino mes neturėjome gerų gamyklų ir žuvo 20 mln. žmonių“, – sakė 33 metų Irina Iljina, iš savo rankinės traukdama 1937 metais nužudyto savo motinos brolio nuotrauką.

„Turime oficialiai paskelbti, kad Stalino režimas buvo teroro režimas“, – kalbėjo I.Iljina, kurios senelė 20 metų išbuvo darbo stovykloje.

„Tai turi būti paskelbta aukščiausiuose sluoksniuose“, – sakė ji.

Nors Kremlius nerengia Stalino represijų aukų minėjimo, tačiau žada joms pastatyti paminklą.

Vėliau šią savaitę Maskvoje atidaromas muziejus, kuris bus skirtas sovietų gulagais vadintų darbo stovyklų sistemai.

Kovo mėnesį žmogaus teisių aktyvistai, vadovavę vieninteliam tokio tipo muziejui vienoje iš buvusių Sibiro stovyklų, buvo nušalinti nuo pareigų, ir muziejus buvo perduotas vietos valdžiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

bencas

bencas portretas
Šaunu,kad Rusijoj yra Žmonių prisimenančių tikrąją praeitį.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių