Quantcast

Rijadas: per išpuolį prieš Saudo Arabijos naftos objektus naudotos ir Irano raketos

Saudo Arabijos kariškiai trečiadienį žurnalistams pademonstravo, anot jų, iranietišką sparnuotąją raketą ir bepilotes skraidykles, panaudotus per praeitą savaitgalį surengtą ataką prieš svarbius karalystės naftos pramonės objektus.

Saudo Arabijos pareigūnai per spaudos konferenciją Rijade parodė nuolaužas, esą surinktas po atakos šalies rytuose, per kurią buvo panaudota 18 dronų ir septynios sparnuotosios raketos.

„Ataka buvo surengta iš šiaurės ir neginčijamai paremta Irano“, – sakė Saudo Arabijos kariuomenės atstovas pulkininkas Turki al Maliki (Turkis Malikis). Daugiau detalių jis nepateikė, bet šiaurėje, kitapus Persijos įlankos, yra Irakas ir Iranas.

„Dirbame, kad sužinotume tikslų paleidimo tašką“, – pridūrė jis

Pasak kariškių, vienas iš parodytų objektų, prie kurio, regis, buvo pritaisytas reaktyvinio lėktuvo variklis, yra nesprogusi antžeminio bazavimo sparnuotoji raketa.

Per šeštadienį surengtą ataką buvo smogta didžiausiai Saudo Arabijoje ir pasaulyje naftos apdorojimo įmonei, taip pat vienam naftos telkiniui. Nors atsakomybę dėl šio incidento prisiėmė Jemeno sukilėliai husiai, Jungtinės Valstijos tvirtino, kad jį organizavo Iranas.

Teheranas neigė esąs kaip nors su tuo susijęs ir perspėjo JAV, kad jeigu būtų puolamas, yra pasiruošęs nedelsdamas atsakyti.

T. al Maliki nesutiko atsakyti, ar Saudo Arabija yra įsitikinusi, jog Iranas galiausiai bus pripažintas kaltu dėl šios atakos. Jis tik nurodė neabejojantis, kad bus nustatyta, iš kur buvo paleisti šie ginklai.

Diplomatai Jungtinėse Tautose sakė, kad į karalystę ketinama pasiųsti ekspertų, turinčių vadovauti tarptautiniam tyrimui.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) tiesiogiai kaltino Iraną ir pareiškė, kad šiitiška respublika įvykdė „karo aktą“ prieš Saudo Arabiją. Vėliau trečiadienį jis turėtų surengti derybas su Saudo Arabijos vadovybe Raudonosios jūros uostamiestyje Džidoje. Per jas tikriausiai bus svarstomas JAV ir jų sąjungininkų atsakas į smūgį, sukėlusių didelę sumaištį pasaulio naftos rinkose.

Tuo metu Irano remiami husiai perspėjo turį priemonių smogti „dešimtims taikinių“ Jungtiniuose Arabų Emyratuose, kurie taip pat priklauso Rijado vadovaujamai koalicijai.

Saudo Arabijos faktinis lyderis – sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas (Mohamedas bin Salmanas) – telefonu kalbėdamasis su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu sakė, kad karalystė nori patikimo tarptautinio tyrimo, pranešė valstybinė naujienų agentūra SPA.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, jau anksčiau įvedęs Irano ekonomikai skaudžiai smogusias ekonomines sankcijas, trečiadienį pažadėjo „reikšmingai padidinti“ šias priemones ir pelnė pagyrimų iš Rijado ir Izraelio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lazda

Lazda portretas
Ne be reikalo trijule buvo susitikusi. Aptare reikaliukus. Per galva jiems reikia duot.

HAILY LAIKLY

HAILY LAIKLY portretas
Naftos bazėje slėpėsi Skrepalis,ir su parasparniu atskridęs Putinas apšaudė ją padegamosiomis strėlėmis,kad visi įtarimai kristų ant Džono Rembou?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių