Quantcast

Riaušes JAV Kapitolijuje tiriantys įstatymų leidėjai iškvietė D. Trumpą liudyti

JAV Kapitolijaus užpuolimą 2021 metais tiriantys įstatymų leidėjai ketvirtadienį nubalsavo už tai, kad buvęs prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) būtų iškviestas liudyti apie savo vaidmenį tame smurto proveržyje.

Tai didelis tyrimo eskalavimas likus kelioms savaitėms iki jo numatomos pabaigos.

Per posėdį, kuris turėjo būti paskutinis prieš kadencijos vidurio rinkimus, Atstovų Rūmų komitetas – septyni demokratai ir du respublikonai – vieningai sutarė priversti D. Trumpą pasirodyti tyrėjams.

„Turime būti teisingi, [dirbti] išsamiai ir suvokti visą gautų įrodymų kontekstą. Tačiau šio komiteto poreikis išgirsti Donaldą Trumpą pranoksta... faktų nustatymą. Tai klausimas dėl atskaitomybės Amerikos žmonėms. Jis privalo būti atskaitingas. Jam reikia atsakyti už savo veiksmus“, – sakė komiteto pirmininkas demokratas Bennie Thompsonas (Benis Tompsonas).

Komiteto šaukimus kol kas būdavo sunku įvykdyti. Buvęs D. Trumpo patarėjas Steve'as Bannonas (Stivas Banonas) kol kas yra vienintelis žmogus, pripažintas kaltu dėl nepagarbos Kongresui už tai, kad nepaisė šaukimo atvykti duoti parodymų specialiajam komitetui.

D. Trumpas garsėja sugebėjimu tempti laiką dėl Kongreso tyrimų ir teisinių veiksmų, o tikimybė, kad jis sutiks liudyti, yra labai maža.

Eksprezidentas iškart pasmerkė šaukimą ir kėlė klausimą, kodėl nebuvo iškviestas anksčiau.

„Kodėl šis nerinktas komitetas neprašė manęs liudyti prieš kelis mėnesius? – klausė D. Trumpas savo platformoje „Truth Social“. – Kodėl jie laukė iki pačios pabaigos, paskutinių savo praėjusio susitikimo akimirkų?“

D. Trumpas pareiškė, kad komitetas yra „visiška NESĖKMĖ, tik dar labiau skaldanti mūsų Šalį“.

Bet kokių šaukimų galiojimas baigsis su naujos Kongreso kadencijos pradžia sausio mėnesį. Po lapkričio rinkimų Atstovų Rūmų kontrolė turėtų pereiti respublikonams, planuojantiems iškart nutraukti tyrimą.

Tačiau šaukimas D. Trumpui žymi agresyvų tyrimo eskalavimą jau išdavus daugiau kaip 100 šaukimų ir apklausus per 1 tūkst. žmonių.

Įstatymų leidėjai nagrinėja D. Trumpo veiksmus 2021-ųjų sausio 6 dieną, pradedant ugninga kalba savo šalininkams prie Baltųjų rūmų, kurioje jis teigė, kad 2020 metų lapkričio rinkimai buvo „pavogti“, ir baigiant akimirka, kai jis galiausiai pasakė riaušininkams, kad jie yra „labai ypatingi“, bet turi eiti namo.

Nors joks savo pareigas einantis prezidentas nebuvo priverstas liudyti Kongresui, įstatymų leidėjai yra iškvietę kelis buvusius prezidentus aptarti jų darbo šiame poste.

„Aiški ir esama grėsmė“

D. Trumpas nepasakė, ar liudys, bet jei nepaisys šaukimo duoti parodymus, visi Atstovų Rūmai, balsuodami dėl rekomendacijos patraukti jį baudžiamojon atsakomybėn, gali apkaltinti jį nepagarba teismui.

Balsavimas tapo įspūdinga ir taip stulbinančio posėdžio, kuriame komitetas pateikė naujų įrodymų, kad D. Trumpas planavo paskelbti pergalę 2020 metų rinkimuose – nepriklausomai nuo jų rezultatų, kulminacija.

Komiteto narė Zoe Lofgren (Zoi Lofgren), remdamasi komiteto surinktais įrodymais, sakė, kad D. Trumpas, likus keliems mėnesiams iki balsavimo, buvo parengęs „iš anksto apgalvotą planą“, pagal kurį rinkimų naktį tvirtino, kad laimėjo, kad ir ką rodytų balsų skaičius.

Vasarą vykusiuose aštuoniuose posėdžiuose komisija pateikė daugybę įrodymų apie buvusio prezidento dalyvavimą labirintą primenančių sąsajų schemose, kuriomis siekta panaikinti rinkimų rezultatus.

Ketvirtadienį komitetas pabrėžė savo poziciją, kad D. Trumpas, kuris tebėra dezinformacijos apie 2020 metų prezidento rinkimus šaltinis, išlieka „aiški ir esama“ grėsmė demokratijai.

Birželį ir liepą duotuose atgarsį sukėlusiuose liudytojų parodymuose buvo stulbinančių pavyzdžių, kaip D. Trumpas ir jo sąjungininkai spaudė rinkimų pareigūnus ir siekė, kad teisėtai atiduoti balsai būtų anuliuoti vadinamosiose svyruojančiose valstijose, taip pat parodė D. Trumpo neveiklumą riaušininkų akivaizdoje.

Įstatymų leidėjai planuoja galutinę ataskaitą paskelbti iki metų pabaigos, nors preliminarios išvados gali būti paskelbtos iki lapkričio vidurio kadencijos rinkimų.

Komitetas oficialiai nepranešė, ar dėl sausio 6 dienos įvykių pateiks tiesioginį kreipimąsi dėl baudžiamosios bylos iškėlimo, nors kai kurie nariai mano, kad šis klausimas nesvarstytinas, nes Teisingumo departamentas jau atlieka tyrimą.

„Tiesiai prie smurto“

Ketvirtadienį vykusiame posėdyje buvo parodyta nauja vaizdo medžiaga, kurią danų filmavimo grupė naudojo dokumentiniam filmui apie ilgametį D. Trumpo sąjungininką Rogerį Stone'ą (Rodžerį Stauną).

Viename klipe iš dienos prieš 2020 metų rinkimus, parodytame pilnoje posėdžių salėje, buvo matyti, kaip liūdnai pagarsėjęs, „nešvariu apgaudinėtoju“ save vadinantis asmuo sako filmo kūrėjams, kad nėra suinteresuotas laukti, kad užginčytų balsų skaičiavimą.

„Pereikime tiesiai prie smurto“, – sako 70-metis respublikonų veikėjas, kuriam nebuvo pateikti kaltinimai dėl riaušių.

Viena iš labiausiai sukrečiančių akimirkų buvo, kai posėdžių salėje buvo parodyta filmuota medžiaga, kaip Kongreso vadovai, įskaitant Atstovų Rūmų pirmininkę Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi), desperatiškai skambina pareigūnams ir prašo pagalbos, kai aplink juos buvo siaubiamas Kapitolijus.

„Jie tiesiog daužo langus... jie sakė, kad kažkas buvo pašautas. Tai tiesiog siaubinga, ir visa tai vyksta kursto Jungtinių Valstijų prezidentas“, – įraše sako N. Pelosi.

Komitetas taip pat pristatė įrodymus, gautus iš beveik milijono puslapių dokumentų, kuriuos perdavė Slaptoji tarnyba, įstatymų leidėjams siekiant išsiaiškinti, kodėl dingo kai kurių agentų tekstinės žinutės, rašytos Kapitolijaus šturmo išvakarėse ir pačią įvykio dieną.

Tyrėjų gauti Slaptosios tarnybos elektroniniai laiškai patvirtina ankstesniuose posėdžiuose duotus parodymus, kad D. Trumpas norėjo prisijungti prie minios Kapitolijuje – toks žingsnis būtų išprovokavęs riaušes, peraugusias į vienos valdžios šakos išpuolį prieš kitą ir galimai nuvertęs respubliką.

D. Trumpas, kuris ugningoje kalboje prie Baltųjų rūmų ragino savo šalininkus „pragariškai kovoti“, buvo apkaltintas už tai, kad kurstė minią šturmuoti Kongresą ir sustabdyti taikų valdžios perdavimą Joe Bidenui (Džo Baidenui).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių