Quantcast

Režisierius E. Kusturica paskirtas Bosnijos serbų lyderio patarėju

  • Teksto dydis:

Įžymus Serbijos filmų kūrėjas Emiras Kusturica buvo paskirtas Bosnijos ir Hercegovinos nacionalisto lyderio Milorado Dodiko patarėju, ketvirtadienį pranešė prezidentūra.

Žinoma, kad abu vyrai yra artimi draugai, o 64 metų režisierius, dukart pelnęs prestižinius „Auksinė palmės šakelės“ apdovanojimus, pernai duodamas interviu vietos žiniasklaidai apibūdino M. Dodiką kaip „visų geriausią“.

Prezidentūros tinklapyje paskelbtame pranešime nenurodoma, už kokią sritį bus atsakingas E. Kusturica.

Prorusiškų pažiūrų M. Dodikas, kuriam Vašingtonas yra paskelbęs sankcijas, pernai spalį buvo išrinktas serbų atstovu į trinarį Bosnijos ir Hercegovinos prezidiumą. Jo pergalė išprovokavo nuogąstavimų dėl šios trapios ir susiskaldžiusios šalies ateities.

Nors M. Dodikas pradėjo savo politinę karjerą palaikydamas Vakarų politiką, vėliau jis sukūrė aršaus nacionalisto įvaizdį.

Pastaruoju metu jis pykdo Vakarų galybes vadindamas pokario laikotarpio Bosniją „žlugusia valstybe“ ir grasindamas, kaip žada jau dešimtmetį, surengti referendumą dėl daugiausiai serbiško regiono atsiskyrimo.

Sarajeve gimęs, bet ten nebegyvenantis nuo 1992–1995 metų karo pabaigos E. Kusturica garsėja savo kontroversiškomis pažiūromis.

Kritikai teigia, kad vienas iš jo „Auksine palmės šakele“ apdovanotų filmų yra pernelyg proserbiškas.

Praėjus beveik ketvirčiui amžiaus nuo 100 tūkst. žmonių gyvybių pareikalavusio konflikto pabaigos, Bosnija ir Hercegovina tebėra susiskaldžiusi į etnines grupes, o valdžia šalyje padalyta tarp serbų, musulmonų ir kroatų bendruomenių narių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių