Quantcast

R. T. Erdoganas: Turkija nesiekia užimti Sirijos teritorijos

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) penktadienį pareiškė, kad Ankara nesiekia užgrobti jokios Sirijos teritorijos, nors ir intensyvina atakas prieš kurdų pajėgas karo draskomos šalies šiaurėje.

Tokį pareiškimą R. T. Erdoganas padarė kelios dienos po Turkijos aviacijos smūgio Damasko režimo pajėgų pasienio postui. Pranešama, kad per tą ataką žuvo 17 kovotojų.

Padėtį Sirijoje stebinčios NVO „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) duomenimis, per Ankaros antskrydžius žuvo tiek režimo pajėgų narių, tiek kurdų, kurie budi kai kuriuose Sirijos pasienio postuose.

Valstybinė sirų naujienų agentūra SANA pranešė, kad per ataką žuvo trys vyriausybės kariai.

Turkija pareiškė, kad buvo priversta reaguoti į smūgį savo pozicijoms pasienyje, per kurį žuvo du kariai.

Apsikeitimas ugnimi virto viena didžiausių eskalacijų nuo 2020 metų, kai Damaskas ir Ankara surengė išpuolius prieš vienas kito pozicijas.

Mes neryjame akimis Sirijos teritorijos, nes Sirijos žmonės yra mūsų broliai.

Panašu, kad R. T. Erdoganas, penktadienį bendravęs su žurnalistais lėktuvu grįždamas po savo pirmojo vizito Ukrainoje nuo karo pradžios, savo komentarais pamėgino sumažinti įtampą.

„Mes neryjame akimis Sirijos teritorijos, nes Sirijos žmonės yra mūsų broliai“, – prezidentą citavo turkų žiniasklaida.

„Režimas turi tai suvokti“, – pridūrė jis.

R. T. Erdoganas lankėsi Ukrainoje praėjus dviem savaitėms po savo vizito Sočyje, kur jis derėjosi su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu – be kita ko, dėl Sirijos.

V. Putino parama padėjo sirų prezidentui Basharui al Assadui (Bašarui Asadui) išlikti valdžioje per 11 metų trunkantį konfliktą su sukilėlių grupuotėmis, kurias iš dalies remia Turkija.

R. T. Erdoganas pareiškė pasakęs V. Putinui, kad nori glaudžiau bendradarbiauti su Rusija šiauriniuose Sirijos regionuose, kur Ankara taikosi į kurdus, kuriuos laiko „teroristais“.

„Palaikome ryšius su Rusija dėl kiekvieno žingsnio, kurį žengiame Sirijoje“, – pabrėžė turkų prezidentas.


Šiame straipsnyje: Recepas Tayyipas ErdoganasTurkijaSirijakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių