Quantcast

R. T. Erdoganas sureagavo į Vakarų kritiką dėl politinio draudimo Stambulo merui

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) trečiadienį atsakė į Vakarų kritiką dėl politinio draudimo, paskelbto populiariam Stambulo opozicijos merui prieš kitais metais vyksiančius visuotinius rinkimus.

Praėjusią savaitę teismas nuteisė Ekremą Imamoglu (Ekremą Imamohlų) kalėti daugiau nei dvejus metus ir uždraudė jam tiek pat laiko eiti pareigas už „valstybės pareigūno įžeidimą“ 2019 metais. 

Byla iškelta po itin prieštaringai vertinamų rinkimų, kuriuose pradinė E. Imamoglu pergalė buvo anuliuota. 

E. Imamoglu laikomas vienu iš labiausiai tikėtinų opozicijos lyderių, galinčių nugalėti R. T. Erdoganą kitų metų birželį vyksiančiuose prezidento rinkimuose. 

52-iejų vyras ir toliau eis mero pareigas, kol teismuose bus nagrinėjama jo apeliacija.

Tačiau aukščiausio rango rinkimų pareigūnas sakė, kad E. Imamoglu nebus leista eiti prezidento pareigas, jei jis laimės rinkimus, o sprendimas bus paliktas galioti. 

Pareigūnas sakė, kad tuomet bus surengtas pakartotinis balsavimas dėl prezidento posto. 

Tarptautinė bendruomenė su Jungtinėmis Valstijomis priešaky pasmerkė minėtą teismo sprendimą.

„Manipuliuoti politika“

Valstybės departamentas pareiškė, kad yra „labai susirūpinęs ir nusivylęs“, o Vokietija tai pavadino „sunkiu smūgiu demokratijai“.

Tuo metu R. T. Erdoganas savo valdančiosios partijos ištikimiausiems ir džiūgaujantiems šalininkams sakė, kad užsienio jėgos bando pasinaudoti šia byla ir manipuliuoti Turkijos politika prieš balsavimą. 

„Ar ieškote politikos inžinierių? Ar ieškote užsieniečių, kurie naudojasi atskiru nusikaltimu, kad manipuliuotų mūsų šalies politika?“ – R. T. Erdoganas klausė savo šalininkų. 

Dėl mero nuteisimo į Stambulo gatves išėjo dešimtys tūkstančių jo palaikytojų. 

Kai kurie analitikai mano, kad tai gali paskatinti Turkijos opozicinių partijų, vis dar besiginčijančių tarpusavyje dėl to, ką kitais metais iškelti į kovą su R. T. Erdoganu, rinkimų kampanijas.

Turkijos vadovas tris dienas neįprastai susilaikė nuo komentarų apie apkaltinamąjį nuosprendį.

Tada jis atsiribojo nuo nuosprendžio ir nurodė, kad jis vis dar gali būti apskųstas.

Naujausi R. T. Erdogano komentarai leidžia manyti, kad per rinkimų kampaniją jis ketina pabrėžti savo nacionalistines pažiūras ir opoziciją sieti su užsienio jėgomis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių