Quantcast

R. T. Erdoganas: J. Bideno sprendimas pripažinti armėnų žudynes genocidu yra „destruktyvus“

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pirmadienį pasmerkė JAV prezidento Joe Bideno sprendimą pripažinti armėnų žudynes genocidu kaip „nepagrįstą“ ir žalingą dvišaliams ryšiams.

R. T. Erdoganas šeštadienį, likus kelioms minutėms iki to, kai J.Bidenas per ceremoniją, skirtą paminėti tragiškus 1915-1917 metų įvykius, panaudojo terminą „genocidas“, paskelbė atidžiai suformuluotą pareiškimą.

Tačiau Turkijos prezidentas neslėpė įtūžio per vėliau televizijoje transliuotą kalbą, kurioje, be kita ko, atkreipė dėmesį į JAV vergijos ir indėnų persekiojimo istoriją.

„JAV prezidentas pateikė komentarų, kurie yra nepagrįsti ir nesąžiningi, – pareiškė R. T. Erdoganas. – Manome, kad šie komentarai buvo įtraukti į pareiškimą dėl radikalių armėnų grupių ir antiturkiškų sluoksnių spaudimo. Tačiau tai nesumažina destruktyvaus šių komentarų poveikio.“

Armėnai, palaikomi istorikų ir mokslininkų, teigia, kad Pirmojo pasaulinio karo metu tuometinėje Osmanų imperijoje žuvo 1,5 mln. armėnų. Nors Turkija pripažįsta masinės armėnų žūties faktą, šalis priešinasi termino „genocidas“ vartojimui.

J. Bidenas mėgino sušvelninti neišvengiamą Turkijos įtūžį paskambindamas R. T. Erdoganui. Tai buvo pirmasis jų pokalbis nuo J. Bideno kadencijos pradžios, jo metu abiejų šalių lyderiai susitarė susitikti birželį vyksiančio NATO viršūnių susitikimo kuluaruose.

Tačiau R. T. Erdoganas pirmadienį pareiškė, kad J. Bidenui reikėtų „pažvelgti į veidrodį“ prieš įvardijant šimtmečio senumo įvykius genocidu.

„Mes taip pat galime pakalbėti apie tai, kas nutiko indėnams, juodaodžiams ir Vietname“, – teigė R. T. Erdoganas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Nebuvo jokio armėnų genocido. Kol šoko pagal JAV dūdelę. Kai šokti nustojo- ir genocidą išgalvojo...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių