Quantcast

R. T. Erdoganas grasina atnaujinti puolimą Sirijoje, jei nepasitrauks kurdų pajėgos

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) antradienį pagrasino atnaujinti Ankaros puolimą Sirijos šiaurėje ir tęsti jį „net ryžtingiau“, nebent iš to regiono pasitrauktų kurdų pajėgos, kaip numato tarpininkaujant JAV pasiektas susitarimas.

„Jei nebus ištesėti mūsų šaliai Jungtinių Valstijų duoti pažadai, net ryžtingiau tęsime mūsų operaciją“, – žurnalistams sakė R. T. Erdoganas prieš išvykdamas derybų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Ankara praėjusią savaitę paskelbė 120 valandų sustabdanti puolimą, pasiekusi atitinkamą susitarimą su JAV viceprezidentu Mike'u Pence'u (Maiku Pensu). Kurdų kovotojams buvo leista pasitraukti iš pasienio, kad Turkija galėtų įkurti ten „saugiąją zoną“.

R. T. Erdoganas antradienį, artėjant susitarimo terminui, išskrido į Juodosios jūros kurortą Sočį derybų su V. Putinu.

„Turėsime galimybę aptarti žingsnius, leisiančius nutraukti [kurdų pajėgų] buvimą režimo kontroliuojamuose rajonuose“, – sakė turkų lyderis.

R. T. Erdoganas pareiškė, kad jam netrukdo pajėgos, Damasko dislokuotos palei Turkijos sieną esančiuose keliuose Sirijos regionuose.

Jis taip pat tvirtai atmetė Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono) raginimą pratęsti paliaubas.

„Macronas nepateikė man tokio siūlymo. Iš tikrųjų Macronas aptaria tokius dalykus daugiausia tu teroristais“, – nurodė R. T. Erdoganas, turėdamas omeny prancūzų lyderio susitikimą su kurdų vadovaujamų Sirijos demokratinių jėgų (SFD) atstove Jihane Ahmed (Džihan Ahmed).

„Jis nusprendė perduoti mums teroristų siūlymą. Prancūzija nėra mūsų pašnekovė“, – sakė Turkijos prezidentas, pabrėždamas, kad Ankara aptaria padėtį Sirijoje su Vašingtonu.

E. Macronas pirmadienį pareiškė Vladimirui Putinui, jog Paryžius norėtų, kad Turkijos paskelbtos paliaubos būtų pratęstos, rašoma Eliziejaus rūmų pareiškime.

„Prezidentas pabrėžė, kad svarbu pratęsti dabartines paliaubas ir išspręsti šią krizę diplomatijos priemonėmis“, – abiejų lyderių pokalbį telefonu komentavo prancūzų prezidentūra.

Ankara laiko Sirijos kurdų pajėgas uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK), nuo 1984 metų tęsiančios Turkijoje kruviną sukilimą, „teroristine atšaka“.

Į teroristinių grupuočių sąrašus PKK taip pat yra įtraukusios JAV ir Europos Sąjunga.

R. T. Erdoganas taip pat patvirtino, kad dalis kurdų kovotojų pasitraukė iš siūlomos saugiosios zonos, kurią jis norėtų išplėsti nuo Sirijos šiaurės vakarinio Džarabuluso miesto iki Irako sienos.

„Kol kas atsitraukė apie 700–800 (kovotojų)“, – pareiškė prezidentas ir pridūrė, kad likę 1,2 tūkst.–1,3 tūkst. kurdų kovotojų taip pat turėtų palikti savo pozicijas.

„Siekiame šio tikslo. Procesas neužsibaigs, kol nebus atitrauktos visos pajėgos“, – perspėjo jis.

R. T. Erdoganas taip pat išreiškė nepasitenkinimą dėl kai kurių Irano politikų nepritarimo Ankaros kariniams veiksmams Sirijoje. Jis pabrėžė, kad iraniečių prezidentas Hassanas Rouhani (Hasanas Rouhanis) „turėjo nutildyti tuos balsus“.

„Tai erzina mane ir mano kolegas“, – sakė R. T. Erdoganas.

Kalbėdamas apie planuojamą susitikimą su E. Macronu ir Jungtinės Karalystės premjeru Borisu Johnsonu (Borisu Džonsonu), turkų lyderis pareiškė, kad jis galėtų įvykti prieš ar po NATO viršūnių susitikimo, vyksiančio prie Londono gruodžio 3–4 dienomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dabar

dabar portretas
D???? kas teroristas ir kas terorizmas? m ano supratimu visi veiksmai pries svetima tauta ir yra terorizmas dar skatinamas samdytu niekseliu ir tiek jav turkai bei rusai privalo palikti si regijona su visa ten esancia nafta del kurios ir vyksta sis jau globalinis 3 saliu genocidas .......

Ne arabas

Ne arabas portretas
Kur kurdai is savo zemiu trauksis? Tam putlerio draugeliui smegenys veikia?

Taip

Taip portretas
Jeigu America NETESĖS savo pažado, tada Turkija tęs laikinai sustabdyta operacija
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių