Quantcast

R. Duterte partija paskelbė jį kandidatu į Filipinų viceprezidentus

Filipinų valdančioji partija trečiadienį paskelbė prezidentą Rodrigo Duterte (Rodrigą Dutertę) savo kandidatu į šalies viceprezidentus per pavasarį vyksiančius rinkimus.

Daugelis laiko šį manevrą bandymu išlaikyti populiarų lyderį šalia valdžios centro, apeinant konstitucijoje numatytus kadencijos ribojimus.

Tačiau partijos pasiūlytas kandidatas į prezidentus atsisakė būti nominuotas.

76 metų R. Duterte yra pagarsėjęs vulgaria retorika, taip pat aršia kova su narkotikų platinimu, per kurią žuvo jau tūkstančiai žmonių, daugiausia įtariamieji smulkiais nusikaltimais.

Per savo partijos „PDP-Laban“ suvažiavimą jis pareiškė besitikįs, kad „tai leis man toliau tarnauti filipiniečiams ir padėti visai tautai siekti didesnės pažangos“.

R. Duterte asmeniškai dalyvavo suvažiavime šiauriau sostinės Manilos esančiame San Fernando mieste, o jo bendrapartiečiai prisijungė internetu, kad nepažeistų COVID-19 prevencijos taisyklių. „PDP-Laban“ pirmoji surengė suvažiavimą, kad išrinktų kandidatus gegužės 9 dieną vyksiantiems visuotiniams rinkimams.

„Ar žinote, kodėl kandidatuosiu į viceprezidentus? Ar tai ambicijos? Galbūt. O gal tai iš tikrųjų meilė tėvynei? Taip, – susirinkusiesiems sakė R. Duterte. – O gal... tiesiog noriu matyti savo pastangų tęstinumą, nors galbūt ne aš nustatinėsiu kryptį? Galbūt tegalėsiu padėti.“

R. Duterte lieka populiarus tarp rinkėjų, nors Filipinams sunkiai sekasi grumtis su COVID-19 pandemija: užsikrėtimo ir mirties atvejų skaičius šalyje auga, o vakcinacijos kampanija yra vangi.

Pagal Filipinų įstatymus, viceprezidentas renkamas atskirai nuo prezidento. Valdančioji partija trečiadienį kandidatu į valstybės vadovu paskelbė R. Duterte ilgametį sąjungininką ir buvusį patarėją, senatorių Christopherį Go (Kristoferį Go), pravarde „Bong“, bet šis atsisakė būti nominuotas.

Lieka neaišku, kas galėtų tapti alternatyva Ch. Go.

Pagal 1987 metų Konstituciją Filipinų prezidentui leidžiama išdirbti tik vieną šešerių metų kadenciją.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių