Quantcast

PSO vadovas: COVID-19 pandemija nebus paskutinė

  • Teksto dydis:

COVID-19 krizė nebus paskutinė pandemija, o mėginimai pagerinti visuomenės sveikatą bus „pasmerkti“ neišsprendus klimato kaitos ir gyvūnų gerovės problemų, sekmadienį paskelbtame vaizdo pranešime pareiškė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas).

Jis taip pat pasmerkė „pavojingai trumparegišką“ ciklą, kai kovai su protrūkiais skiriama daug lėšų, visiškai nededant jokių pastangų pasirengti būsimoms krizėms, pirmąkart minint Tarptautinę pasirengimo epidemijoms dieną pabrėžė PSO vadovas.

Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas paragino išmokti COVID-19 pandemijos pamokas.

„Pernelyg ilgai pasaulis veikė panikos ir aplaidumo ciklu“, – sakė jis.

„Metame pinigus kovai su protrūkiu, o jam pasibaigus viską pamirštame ir nieko nedarome, kad užkirstume kelią naujam protrūkiui. Tai pavojingai trumparegiška ir, tiesą sakant, sunkiai suvokiama“, – pažymėjo PSO vadovas.

2019 metų rugsėjį – likus vos keliems mėnesiams iki naujojo koronaviruso protrūkio pradžios – paskelbtoje Pasaulinio pasirengimo stebėsenos tarybos (GPMB) pirmoje metinėje ataskaitoje apie pasaulio pasirengimą sveikatos krizėms, perspėjama, kad planeta yra visiškai nepasirengusi potencialiai katastrofiškoms pandemijoms.

„Istorija byloja, kad ši pandemija nebus paskutinė, o epidemijos yra gyvenimo faktas“, – nurodė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

„Pandemija išryškino glaudžius žmonių, gyvūnų ir planetos sveikatos ryšius“, – pridūrė jis.

„Bet kokios pastangos pagerinti žmonių sveikatą yra pasmerktos, nebent jos bus skirtos ir gyvybiškai svarbiai žmonių bei gyvūnų sąsajai, taip pat egzistencinei klimato kaitos grėsmei, dėl kurios mūsų Žemė tampa mažiau tinkama gyventi“, – pabrėžė etiopas.

Pasaulis „apvirto aukštyn kojomis“

Remiantis naujienų agentūros AFP kaupiamais oficialiais duomenimis, nuo praėjusių metų gruodžio, kai Kinijoje prasidėjo protrūkis, naujuoju koronavirusu visame pasaulyje užsikrėtė per 80 mln. žmonių, o dar mažiausiai 1,75 mln. nuo šio užkrato mirė.

„Per pastaruosius 12 mėnesių mūsų pasaulis apvirto aukštyn kojomis. Pandemijos padariniai neapsiriboja vien pačia liga – su ilgalaikėmis pasekmėmis susidurs ir mūsų visuomenės, ir ekonomika“, – pažymėjo Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Tačiau buvęs Etiopijos sveikatos apsaugos ministras atkreipė dėmesį, jog besitęsianti koronaviruso krizė neturi kelti nuostabos, nes apie ją buvo ne kartą įspėta iš anksto.

„Visi mes turime išmokti pandemijos pamokas“, – sakė PSO generalinis sekretorius.

Anot jo, visoms valstybėms vertėtų investuoti į pasirengimo pajėgumus, siekiant užkirsti kelią, laiku atpažinti ar švelninti bet kokias krizes. Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas taip pat paragino veiksmingiau teikti svarbiausias sveikatos priežiūros paslaugas.

Pasak JT sveikatos apsaugos agentūros vadovo, investuodami į visuomenės sveikatą „galime užtikrinti, kad mūsų vaikai ir jų vaikai paveldėtų saugesnį, atsparesnį ir tvaresnį pasaulį“.

Tarptautinę pasirengimo epidemijoms dieną įsteigė Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja, siekdama išryškinti prevencijos, pasirengimo ir partnerystės svarbą kovojant su epidemijomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietis

kaunietis portretas
paklausti reikia Gretos, ką daryti

PSO pavaduotojas

PSO pavaduotojas portretas
Jo,dar bus lietaus ir sniego,ir vėjas visokių krypčių.

Anonimas

Anonimas portretas
Nu Kovidiotai, jums aiškiai sako, kad paleidinės ant jūsų toliau pandemijas visokias, gal ir dėl kitų sikaliosite, vietoj to, kad sukilti kol gyvi dar.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių