Quantcast

PSO siekia uždrausti gyvų laukinių žinduolių pardavimą maisto turguose

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) antradienį paragino stabdyti gyvų laukinių žinduolių maisto turguose pardavimą, siekiant apsisaugoti nuo ligų plitimo.

PSO pranešė, kad nors tradiciniai turgūs yra svarbus maisto ir pragyvenimo šaltinis daugeliui žmonių, gyvų laukinių žinduolių pardavimo draudimas galėtų apsaugoti turgų darbuotojus, taip pat ir klientus.

Organizacijos teigimu, kai kurie ankstyviausi žinomi užsikrėtimo COVID-19 atvejai yra siejami su tradiciniu maisto turgumi Uhano mieste, Kinijoje. Dauguma pirminių užsikrėtimo atvejų pasitaikė tarp turgaus darbuotojų, prie prekystalių stovinčių pardavėjų ir reguliarių turgaus lankytojų.

Preliminarios organizacijos gairės buvo parengtos kartu su Pasauline gyvūnų sveikatos organizacija ir Jungtinių Tautų aplinkos apsaugos organizacija.

„Paskelbtos gairės, pagal kurias šalys yra raginamos atsisakyti nelaisvėje laikomų gyvų laukinių žinduolių maisto turguose – tai laikoma ekstremaliąja priemone“, – teigiama PSO pranešime.

„Gyvūnai, ypač laukiniai gyvūnai, yra daugiau nei 70 proc. visų infekcinių ligų, kuriomis suserga žmonės, šaltinis. Daugumą šių ligų sukelia nauji virusai. Laukiniai žinduoliai didina naujų ligų atsiradimo riziką“, – skelbia organizacija.

„Tradiciniai turgūs, kur laikomi ir vietoje paskerdžiami gyvi gyvūnai, jiems nudiriama oda, kelia patogeno perdavimo darbuotojams ir klientams grėsmę“, – teigia PSO.

Organizacija paragino šalių vyriausybes pasirūpinti tų skyrių turguose, kuriuose laikomi ir parduodami gyvi žinduoliai, uždarymu, išskyrus tuos atvejus, kai adekvačiai įvertinamos atitinkamos rizikos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių