Quantcast

PSO: nepaisant koronaviruso protrūkio, laukinių gyvūnų turgų nereikėtų uždaryti

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) penktadienį pareiškė, kad nors vienas laukinių gyvūnų turgus Kinijos Uhano mieste suvaidino reikšmingą vaidmenį atsirandant naujajam koronavirusui, uždaryti tokių vietų visame pasaulyje nerekomenduojama.

PSO maisto saugos ir gyvūnų ligų ekspertas Peteris Benas Embarekas (Piteris Benas Embarekas) pranešime spaudai nurodė, kad gyvų gyvūnų turgūs yra labai svarbus maisto ir pragyvenimo šaltinis milijonams žmonių visame pasaulyje. Jis pridūrė, kad valdžios institucijos turėtų sutelkti dėmesį į šių vietų tobulinimą, o ne draudimą, nepaisant to, kad jos kartais gali sukelti epidemijas tarp žmonių.

„Užtikrinti maisto saugą tokioje aplinkoje gana sunku, todėl nenuostabu, kad tokie įvykiai kartais įvyksta turguose“, – sakė P. Benas Embarekas.

Jo teigimu, daugeliu atvejų galima sumažinti ligų perdavimo gyvūnų žmonėms pavojų šiose neretai perpildytose turgavietėse gerinant higienos ir maisto saugos standartus, pavyzdžiui, atskiriant gyvus gyvūnus nuo žmonių.

Ekspertas pridūrė, kad lieka neaišku, ar Uhano turgus, siejamas su pirmomis keliomis dešimtimis koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų Kinijoje, yra tikrasis viruso šaltinis, ar tiesiog padėjo šiai ligai išplisti.

P. Benas Embarekas nurodė, kad Kinijoje atliekami tyrimai siekiant nustatyti, kuris gyvūnas galėjo užkrėsti pirmąjį infekuotąjį. Tačiau, pasak jo, jau buvo nustatyta, jog koronavirusu gali užsikrėsti ir kitos rūšys, įskaitant kates, tigrus, šeškus ir šunis. Nustačius kitas pažeidžiamas rūšis bus galima imtis tam tikrų prevencijos priemonių, leisiančių užkirsti kelią protrūkiams ateityje.

„Nenorime sukurti naujo rezervuaro tarp gyvūnų, kurie ir toliau galėtų perduoti žmogui infekcijas“, – pabrėžė ekspertas.

Pasak P. Beno Embareko, gali prireikti nemažai laiko, kad būtų galima nustatyti naujojo koronaviruso pirminį šaltinį tarp gyvūnų, nes pirmiausia reikia atlikti išsamius tyrimus. Jų metu sveikatos apsaugos pareigūnai turėtų nuodugniai apklausti daugelį asmenų, užsikrėtusių pirminiais protrūkio etapais, kad būtų galima lengviau nustatyti, su kuriais gyvūnais jie galėjo kontaktuoti prieš susirgdami. Paskui mokslininkams reikės paimti mėginių iš gyvūnų, kad būtų galima rasti koronaviruso padermę, artimą cirkuliuojančiai tarp žmonių.

Lig šiol Kinija nepakvietė PSO ar kitų išorės ekspertų dalyvauti tame tyrime. P. Beno Embareko teigimu, Kinija tikriausiai turi reikalingų žinių tokiems tyrimams atlikti, o PSO nepastebėjo jokių problemų, kalbant apie Kinijos norą bendradarbiauti su kitomis valstybėmis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių