Quantcast

Prezidentui pabėgus į Meksiką Bolivijoje bandoma užpildyti valdžios vakuumą

Bolivijos naująja laikinąja prezidente antradienį pasiskelbė Senato pirmininko antroji pavaduotoja, atsistatydinusio prezidento Evo Moraleso oponentams siekiant užbaigti pilietinius neramumus ir užpildyti staiga atsiradusį valdžios vakuumą.

Įstatymų leidėjai buvo sukviesti oficialiai įforminti E. Moraleso atsistatydinimo praėjusį sekmadienį ir patvirtinti 52 metų Jeanine Anez (Džaninės Anjes) laikinąja prezidente.

Sesijoje nesusidarė reikiamo kvorumo, nes daug parlamentarų neatvyko dėl blokadų ir E. Moraleso šalininkų protestų, todėl J. Anez pati pasiskelbė laikinąja prezidente, o Konstitucinis Teismas vėliau tai patvirtino.

„Norime kuo greičiau surengti naujus rinkimus“, – pareiškė J. Anez Kongresui, dalyvaujant tik E. Moraleso oponentams.

„Mes dėl to įsipareigojome šaliai ir, žinoma, tai tesėsime“, – sakė ji.

Vėliau laikydama Bibliją ir ant juodo švarko užsidėjusi prezidento juostą, senatorė iš vyriausybės rūmų balkono kreipėsi į savo šalininkus.

Anksčiau antradienį J. Anez išreiškė įsitikinimą, kad Senate susidarys kvorumas, kuriam reikėjo 19 iš 36 senatorių.

E. Moralesas iš Meksikos socialiniame tinkle „Twitter“ iš karto pasmerkė tai, ką pavadino „niekšiškiausiu, niekingiausiu perversmu per visą istoriją“.

E. Moralesas sakė, kad J. Anez „pasiskelbė laikinąja prezidente be įstatymų leidžiamosios valdžios kvorumo, apsupta bendrininkų grupės“.

Didžiausios partijos – E. Moraleso „Judėjimo socializmo link“ (MAS) – lyderiai paprašė garantijų, kad galėtų dalyvauti sesijoje, bet į ją neatvyko.

Nauji susirėmimai

Iškart po Kongreso sesijos saugumo pajėgos per susirėmimus La Paso gatvėse panaudojo ašarines dujas.

Centristų kandidatas Carlosas Mesa (Karlosas Mesa), itin nedideliu skirtumu pralaimėjęs E. Moralesui per opozicijos kritikuojamus, spalio 20-ąją įvykusius prezidento rinkimus, per tviterį pasveikino J. Anez, kuri pažadėjo, jog nauja vyriausybė bus suformuota iki sausio 22-osios.

Įtakinga opozicijos figūra Luisas Fernandezas Camacho (Luisas Fernandesas Kamačas), rytinio Santa Kruso departamento regioninis lyderis, paskelbė atšaukęs streikus ir blokadas, prieš tris savaites pradėtus protestuojant prieš ginčijamą E. Moraleso perrinkimą.

E. Moralesas atsistatydino praradęs kariuomenės paramą, staiga palikdamas šalį be lyderio. Dešimtys pareigūnų ir ministrų taip pat atsistatydino; kai kurie jų pasiprašė prieglobsčio užsienio šalių ambasadose.

Atsistatydinus viceprezidentui Alvaro Garciai Linerai (Alvarui Garsijai Linerai), Senato pirmininkui ir žemųjų Kongreso rūmų pirmininkui, arčiausiai aukščiausio šalies posto atsidūrė J. Anez.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Svarbu biblija rankose tureti

Svarbu biblija rankose tureti portretas
Kai atejo baltieji su biblija rankose, sake mums užsimerkite ir melskites. Kai mes atsimerkeme tai musu rankose buvo biblija o baltuju visos musu žemes.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių