Quantcast

Prancūzų ministras atšaukė derybas su britų kolege premjerui paskelbus laišką dėl migrantų

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas (Žeraldas Darmanenas) penktadienį informavo savo kolegę britę Priti Patel, kad jis atšaukia savaitgalį planuotas jųdviejų derybas, protestuodamas dėl Jungtinės Karalystės premjero Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) paskelbto laiško dėl migrantų krizės.

Žinutėje, su kurios turiniu susipažino naujienų agentūra AFP, G. Darmaninas P. Patel sakė, kad B. Johnsono laiškas prezidentui Emmanueliui Macronui (Emaniueliui Makronui), kuriame britų premjeras pasiūlė Prancūzijai priimti atgal migrantus, kirtusius Lamanšo sąsiaurį, yra „nusivylimas“.

„Jį paviešinus tapo dar blogiau. Todėl turiu atšaukti sekmadienį Kalė planuotą mūsų susitikimą“, – pridūrė prancūzų ministras, turėdamas galvoje britų premjero sprendimą paskelbti savo laišką socialiniuose tinkluose.

Prancūzija sekmadienį Kalė ketino priimti ministrus iš visų Lamanšo valstybių, įskaitant P. Patel. Posėdis dėl migrantų krizės planuotas po šios savaitės incidento, kai bandydami perplaukti Lamanšo sąsiaurį iš Prancūzijos į Angliją nuskendo mažiausiai 27 migrantai.

Tai daugiausiai migrantų gyvybių pastaraisiais laikais pareikalavusi nelaimė Lamanšo sąsiauryje, įvykusi augant įtampai Londono ir Paryžiaus santykiuose dėl rekordinio skaičiaus migrantų, besiryžtančių šiai pavojingai kelionei į salą.

G. Darmaninui artimas šaltinis AFP sakė, kad susitikimas vyks su kitų Europos šalių ministrais, tačiau pridūrė, kad kvietimas P. Patel po B. Johnsono „nepriimtino“ laiško nebegalioja.

„Manome, kad viešas britų premjero laiškas yra nepriimtinas ir prieštarauja mūsų diskusijoms su kolegomis“, – sakė šaltinis, prašęs neskelbti savo pavardės.

„Todėl Priti Patel nebėra kviečiama į sekmadienį vyksiantį ministrų susitikimą, kuris vyks Prancūzijos, Belgijos, Nyderlandų, Vokietijos ir Europos Komisijos formatu“, – teigė tas šaltinis.

B. Johnsonas ketvirtadienį paprašė Prancūzijos priimti atgal visus migrantus, kirtusius Lamanšo sąsiaurį. Žengdamas neįprastą žingsnį, jis socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė visą savo laiško E. Macronui tekstą.

„Siūlau sudaryti dvišalį readmisijos susitarimą, kad visi nelegalūs migrantai, kertantys Lamanšo sąsiaurį, būtų grąžinti atgal“, – sakė jis.

B. Johnsono teigimu, migrantų sugrąžinimas „žymiai sumažintų – jei ne sustabdytų – [Lamanšo] kirtimus, išgelbėtų tūkstančius gyvybių iš esmės sulaužant nusikalstamų grupuočių verslo modelį“.

JK premjero laiške taip pat buvo nurodytos sritys, kuriose, jo manymu, reikėtų glaudžiau bendradarbiauti su Prancūzija, siūlant bendrus patruliavimus pasienyje, stebėjimą iš oro ir dalijimąsi žvalgybos duomenimis.

Šie nesutarimai didina po „Brexito“ augančią įtampą Londono ir Paryžiaus santykiuose. Tarp Prancūzijos ir JK taip pat verda ginčas dėl žvejybos teisių. Penktadienį Prancūzijos žvejai blokuos keltų eismą į tris Lamanšo sąsiaurio uostus ir prekių judėjimą Prancūziją ir JK jungiančiu tuneliu, protestuodami prieš jų teisių suvaržymą po „Brexito“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių