Quantcast

Prancūzijos profsąjungos po mėnesio streikų nenusiteikusios nuleisti rankų

Prancūzijos radikaliosios profsąjungos CGT lyderis trečiadienį paragino visus darbuotojus prisijungti prie streikų prieš pensijų reformą, kurie pastarąjį mėnesį paralyžiavo viešojo transporto sistemą.

Antradienį savo naujametinėje kalboje Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) teigė neketinantis atsisakyti planų pakeisti 42 atskiras šalies pensijų sistemas viena sistema, numatančia vėlesnį išėjimą į užtarnautą poilsį.

Pasak vyriausybės, pokyčiai būtini, kad sistema būtų tvaresnė ir teisingesnė visiems gyventojams, tačiau profesinės sąjungos tvirtina, kad darbuotojai, ypač viešajame sektoriuje, nukentės.

Reaguodamas į E. Macrono kalbą, CGT vadovas Philippe'as Martinezas (Filipas Martinesas) paragino nuo kitos savaitės rengti streikus „visur“ – ir „viešajame, ir privačiame sektoriuose“.

„Savimi patenkintam prezidentui, manančiam, kad šioje šalyje viskas klostosi gerai, turime pasiųsti stipresnį įspėjamąjį ženklą“, – kalbėjo jis naujienų kanalui BFM.

„Raginame visus prancūzus mobilizuotis, dalyvauti demonstracijose ir streikuoti“, – pridūrė Ph. Philippe'as Martinezas.

Jau 28 dienas trunkantis streikas, dėl kurio tūkstančiai keliautojų patyrė nepatogumų kalėdinių švenčių laikotarpiu, greičiausiai viršys ilgiausią transporto streiką Prancūzijos istorijoje, kuris truko 28 dienas ir vyko nuo 1986 metų pabaigos iki 1987-ųjų pradžios.

E. Macrono naujametinis kreipimasis sulaukė daug dėmesio – jame buvo ieškoma ženklų, rodančių, ar nepradėjo blėsti vyriausybės ryžtas.

Visgi kviesdamas skubiai pasiekti kompromisą per naują derybų su profsąjungomis ratą kitą savaitę, E. Macronas pažadėjo, kad reformos „bus vykdomos“.

Reaguodamas į prezidento pasisakymą, vienos didžiausių Prancūzijos profsąjungų „Force Ouvriere“ (FO) vadovas Yves'as Veyrier (Ivas Verjė) pasakė: „Man nesusidaro įspūdis, kad yra daug galimybių derėtis“.

Prancūzijos kraštutinių kairiųjų partijos „La France Insoumise“ („Nepasidavusi Prancūzija“) lyderis Jeanas-Lucas Melenchonas (Žanas Liukas Melanšonas) tviteryje pridūrė: „Tai ne [Naujųjų metų] norai, bet karo paskelbimas milijonams prancūzų, atsisakančių jo reformos“.

Sausio 9-ąją jau numatyta surengti masinius protestus ir tikimasi, kad šią dieną prie transporto sektoriaus darbuotojų prisijungs mokyklų, uostų, ligoninių ir kiti viešojo sektoriaus darbuotojai.

Energetikos sektoriaus darbuotojai taip pat organizuoja tris dienas truksiančią šalies naftos perdirbimo gamyklų ir degalų blokadą nuo sausio 7 dienos, taigi šalyje gali pasijusti degalų trūkumas.

Visgi streikų dalyvių skaičius mažėja, o antradienį streikavo tik 7,7 proc. traukinių operatorės SNCF darbuotojų – gerokai mažiau nei prasidedant protestams gruodžio 5 dieną.

Antradienį muzikantai iš Paryžiaus operos, kurios darbuotojams specialus išėjimo į pensiją režimas taikomas nuo 1698 metų, surengė protesto koncertą prie Bastilijos operos, kurio susirinko paklausyti keli šimtai praeivių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių