Quantcast

Prancūzijos prezidentas baigia Pirmojo pasaulinio karo 100-ųjų metinių minėjimo ciklą

  • Teksto dydis:

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) antradienį baigia kelis mėnesius trukusį Pirmojo pasaulinio karo pradžios 100-ųjų metinių minėjimų ciklą, atidarydamas unikalų memorialą, kuriame įrašyti beveik 600 tūkst. kritusių karių, įvairių šalių piliečių, vardai.

Prancūzija buvo viena iš pagrindinių šalių, kurioje vyko ceremonijos, primenančios apie 1914–1918 metais vykusį pragaištingą konfliktą, per kurį žuvo 10 mln. karių ir milijonai civilių, o dar 20 mln. žmonių buvo sužeisti.

Po tradicinės Paliaubų dienos atminimo ceremonijos Eliziejaus laukuose Paryžiuje F.Hollande'as aplankys Loreto Dievo Motinos karių kapines šiaurės Prancūzijoje, kur atidarys memorialą „Atminimo žiedas“, įamžinusį 579 606 karių, žuvusių tose apylinkėse vykusiuose mūšiuose, vardus. Tame pačiame memoriale pagerbiami tiek sąjungininkai, tiek priešai: prancūzai, britai, vokiečiai.

„Naujos kartos privalo suprasti, kad kova už taiką niekada nebūna baigta“, – F.Hollande'as sakė duodamas interviu vietos dienraščiui „Le Voix du Nord“, atkreipdamas dėmesį į Balkanų karus praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje, dabartinę krizę Ukrainoje ir neramumus Artimuosiuose Rytuose, kur džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) užėmė dalį Irako ir Sirijos teritorijų.

Kaip rašo dienraštis „Le Monde“, F.Hollande'as į memorialo atidarymo ceremoniją pakvietė Vokietijos kanclerę Angelą Merkel ir Didžiosios Britanijos ministrą pirmininką Davidą Cameroną (Deividą Kameroną), bet jie abu atsisakė atvykti ir deleguos tik savo ministrus.

Naujajame memoriale maždaug 40 šalių karių vardai surašyti pagal abėcėlę 500 bronza padengtų plieninių plokščių, išdėstytų didžiulės elipsės pavidalu tarp žaliuojančių laukų šalia karių kapinių.

Šio memorialo atidarymo ceremonija vainikuoja kelis mėnesius Prancūzijoje vykusius renginius, kuriuose buvo paminėtas konfliktas, dar vadintas Didžiuoju karu.
Liepos 14-ąją minint Bastilijos paėmimo dieną, Paryžiuje vykusiame kariniame parade dalyvavo kariai iš maždaug 70 šalių, kadaise vienaip ar kitaip dalyvavusių Pirmajame pasauliniame kare, tarp jų iš Britanijos, Japonijos ir Vokietijos.

Rugpjūčio 3 dieną F.Hollande'as ir Vokietijos prezidentas Joachimas Gauckas (Joachimas Gaukas) dalyvavo ceremonijoje, per kurią buvo pagerbti milijonai žuvusių karių. Ši jaudinanti ceremonija buvo surengta praėjus lygiai 100 metų po to, kai Vokietija paskelbė karą Prancūzijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių