Quantcast

Prancūzijoje – penktoji protestų prieš pensijų reformą diena

Prancūzijoje ketvirtadienį penktą dieną visoje šalyje vyko streikai ir protestai, kurių metu buvo tikrinamas vyriausybės ryžtas dėl prieštaringai vertinamos pensijų reformos, kurią siekia įgyvendinti prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas).

Tikimasi, kad šis paskutinis iš praėjusį mėnesį prasidėjusių protestų bus mažiau trikdantis nei ankstesniais atvejais – Paryžiaus metro ir dauguma pagrindinių traukinių linijų dirba įprastai, o daugumos mokyklų veikla nenukentės. Šį kartą tikėtasi mažiau žmonių, nes moksleiviai atostogauja, o profsąjungos laukia kovo 7 dienos, kai bus paskelbtas visuotinis streikas.

Tačiau geležinkelio darbuotojų streikas sutrikdys greitųjų TGV traukinių ir regioninių paslaugų teikimą. Antrame pagal užimtumą Paryžiaus Orli (Orly) oro uoste buvo atšaukta beveik trečdalis skrydžių, eismas bus nutrauktas ir regioniniuose oro uostuose.

„Šios reformos atima iš žmonių jų teises. Šiandien esu čia, kad parodyčiau [prezidentui] Macronui, jog jis negali būti kurčias ir kad bandymas pasipriešinti šalies daugumai turi pasekmių“, – sakė 34 metų inžinierius Pierre'as-Yves'as Toudicas (Pjeras-Ivas Tudikas), protestavęs prie Bastilijos aikštės Paryžiaus centre.

Siūlomos pensijų reformos, kuriomis siekiama padidinti minimalų pensinį amžių nuo 62 iki 64 metų, sukėlė audringiausias diskusijas Nacionalinėje asamblėjoje per daugelį metų, o dėl to, kaip visa tai baigsis, tvyro nežinomybė.

Šios reformos atima iš žmonių jų teises.

Oponentai pateikė tūkstančius pakeitimų, kad atidėtų diskusijas, todėl dabar neaišku, ar žemieji parlamento rūmai iki penktadienį nustatyto galutinio termino iš tikrųjų galės aptarti garsųjį 7-ąjį straipsnį, kuriame nustatomas pensinio amžiaus pakeitimas. Tada pensijų įstatymo projektas, neatsižvelgiant į tai, ar jis bus iki galo apsvarstytas, bus automatiškai perduotas svarstyti Senatui, tai yra aukštiesiems parlamento rūmams.

Ketvirtadienio popietę įstatymų leidėjai svarstė pakeitimus, susijusius su 2-uoju iš 20 įstatymo projekto straipsnių. Manoma, kad teisėkūros procesas nesibaigs dar kelias savaites.

Nors viešosios nuomonės apklausos nuolat rodo didėjantį pasipriešinimą reformai ir mažėjantį jo paties populiarumą, E. Macronas tvirtina, kad vykdo pagrindinį kampanijos pažadą, kurį davė 2017 metais atėjęs į valdžią ir prieš 2022 metų balandžio mėnesio perrinkimą.

Galinga griežtai kairiųjų pažiūrų profsąjunga CGT taip pat laukia kovo 7 dienos, kai profsąjungos grasina Prancūziją parklupdyti ant kelių. CGT vadovas Philippe'as Martinezas (Filipas Martinesas) sakė, kad strategija yra „išlaikyti spaudimą įstatymų leidėjams“, kad šie atmestų įstatymo projektą. Šią savaitę profsąjunga paragino šiukšlių rinkėjus juos paremti, dėl to Prancūzijos gatvėse gali susikaupti šiukšlių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kada

Kada portretas
Tautiečiai pasisakys apie pensinio amžiaus kėlimą?

Jo

Jo portretas
Maurai tingi dirbt, užtat rėkt ir pinigų kaulyt pirmi.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių