Quantcast

Prancūzijoje kilus triukšmui dėl pensijų vyriausybės laukia balsavimai dėl nepasitikėjimo

Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono (Emaniuelio Makrono) vyriausybės pirmadienį laukia du parlamento balsavimai dėl nepasitikėjimo, susiję su nepopuliaria pensijų reforma, sukėlusia politinį triukšmą ir smurtinius protestus.

E. Macrono sąjungininkai žemuosiuose parlamento rūmuose – Nacionalinėje Asamblėjoje – sudaro mažumą ir tai reiškia, kad gali pralaimėti, jei opozicija susivienytų vienam iš balsavimų. Debatai parlamente turi prasidėti 16 val. (17 val. Lietuvos laiku).

Sprendimas ketvirtadienį Nacionalinėje Asamblėjoje prastumti pensijų reformą be balsavimo išprovokavo protestus ir raginimus streikuoti. Šį vyriausybės manevrą daugelis laiko nedemokratiniu.

Vyriausybės nuvertimas yra „vienintelis būdas sustabdyti šioje šalyje socialinę ir politinę krizę“, pirmadienį radijui „France Inter“ sakė ilgiausiai dirbantis Prancūzijos parlamentaras, vieno iš dviejų balsavimų iniciatorius Charles'is de Coursonas (Šarlis de Kursonas).

Jei taip tęsime ir toliau, niekas nieko nebekontroliuos.

„Jei taip tęsime ir toliau, niekas nieko nebekontroliuos. Štai ką mums sako visi profesinių sąjungų lyderiai... Jie mato, kad reikalai radikalėja“, – sakė jis.

Žmonės vyriausybėje ir stebėtojai nuogąstauja, kad Prancūzijos vėl laukia milžiniški, smurtiniai antivyriausybiniai protestai, praėjus keleriems metams po E. Macrono vyriausybę ir šalį sukrėtusio „geltonųjų liemenių“ judėjimo.

Po savaitgalio, kai Paryžiuje vyko smurtiniai protestuotojų ir policijos susirėmimai, pirmadienį ryte buvo padeginėjamos šiukšliadėžės šalies šiaurės vakaruose esančiame Rene.

Dauguma analitikų tikisi, kad vyriausybė pirmadienį išsilaikys – dėl dešiniojo sparno opozicinės Respublikonų partijos, turinčios 61 vietą, paramos.

Tačiau persvara gali būti maža, įtakingam respublikonų parlamentarui Aurelienui Pradie (Oreljanui Pradijė) pareiškus, kad jis balsuos prieš vyriausybę.

„Manau, kad tai vienintelė išeitis. Mums reikia pereiti prie kažko kita“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių