Quantcast

Prancūzija ragina „smarkiai“ spausti Libaną suformuoti naują vyriausybę

Prancūzija trečiadienį paragino tarptautinę bendruomenę smarkiai ir vieningai spausti Libaną suformuoti naują vyriausybę, augant nusivylimui dėl stringančių reformų po didžiulio sprogimo Beiruto uoste.

„Politinėms jėgoms vis dar nepavyksta susitarti dėl vyriausybės sudarymo“, – Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos kuluaruose per vaizdo konferenciją Libano klausimais kalbėjo prancūzų užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas (Žanas Ivas Le Drianas).

„Todėl mums reikia daryti smarkų ir vieningą spaudimą, kad Libano pareigūnai gerbtų savo įsipareigojimus“, – pridūrė ministras, remiantis jo kalbos tekstu.

„Šios vieningos pastangos turi būti dedamos tiek ilgai, kiek reikės“, – pareiškė J.-Y. Le Drianas.

Susitikime dalyvavo tarptautinės paramos Libanui grupės nariai, įskaitant JT vadovą Antonio Guterresą (Antoniju Guterišą), Pasaulio banko vadovą Davidą Malpassą (Deividą Malpasą), taip pat pasaulio galybių, įskaitant Prancūziją, Vokietiją, Britaniją, Italiją, Jungtines Valstijas, Rusiją, Kiniją, ES ir Arabų Lygą, atstovus.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas), po sprogimo dukart lankęsis Libane, ne kartą ragino libaniečius nebegaišti laiko formuojant vyriausybę.

Paskirtasis premjeras Mustapha Adibas (Mustafa Adibas) spaudžiamas kuo greičiau suformuoti naują kabinetą, kad jis galėtų pradėti vykdyti reformas, reikalingas milijardų dolerių vertės užsienio paramai gauti.

M. Adibo pastangas suformuoti vyriausybę iš esmės blokavo dvi pagrindinės šiitų grupės pagal įprastą Libano valdžios pasidalijimo sistemą – „Amal“ ir „Hizbollah“.

Rugpjūčio 4 dieną Beiruto uoste sprogus šimtams tonų amonio nitrato, žuvo daugiau kaip 190, buvo sužeisti tūkstančiai žmonių, o didelė sostinės dalis buvo nuniokota. Tas įvykis paskatino ankstesnį ministrų kabinetą atsistatydinti.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

nordland

nordland portretas
paskui irgi sakys, kad nesikisa i tos salies vidaus reikalus ??
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių