Quantcast

Prancūzija pasirengusi gegužę atsisakyti kelionių apribojimų, švelninti komendanto valandą

Prancūzija planuoja nuo gegužės 2 dienos panaikinti kelionių apribojimus ir švelninti visoje šalyje galiojančią komendanto valandą tikintis, kad kasdien registruojamų užsikrėtimo COVID-19 atvejų skaičius netrukus pradės mažėti, prezidentūrai artimas šaltinis sakė naujienų agentūrai AFP.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) taip pat planuoja laikytis savo plano nuo gegužės vidurio leisti maitinimo įstaigoms aptarnauti klientus lauke, taip pat atidaryti kino teatrus, teatrus ir muziejus, kontroliuojant lankytojų skaičių juose, sakė šaltinis.

Su maitinimu nesusijusios įmonės taip pat atsivers gegužės viduryje. Jos buvo uždarytos nuo balandžio 3 dienos, siekiant sustabdyti trečiąją pandemijos bangą, ligonines vėl užtvindžius pacientams.

E. Macronas taip pat nurodė balandį uždaryti mokyklas, tačiau vaikų darželių ir pradinių mokyklų auklėtiniai į ugdymo įstaigas sugrįš nuo pirmadienio, o vyresni moksleiviai – nuo gegužės 3 dienos.

Planas, kaip palaipsniui atsisakyti keturioms savaitėms įvestų suvaržymų, kurį praėjusį mėnesį E. Macronas pristatė per televiziją, „išlieka pagrindu“, sakė vyriausybės atstovas Gabrielis Attalis (Gabrielis Atalis) po ministrų kabineto posėdžio dėl atsako į pandemiją.

Šiuo metu Prancūzijos gyventojai negali nuo savo namų nutolti toliau nei per 10 kilometrų, o nuo 19 val. šalyje įsigalioja komendanto valanda. Tačiau G. Attalis patvirtino, kad nuo gegužės 2 dienos nebereikės išsirašinėti pažymėjimų, pateisinančių jų judėjimą.

Pikas?

Restoranų, kavinių ir barų uždarymas nuo spalio 30 dienos kelia nerimą jų savininkams, nepaisant vyriausybės skiriamos didžiulės paramos prarastoms pajamoms kompensuoti ir sumažinti atleidžiamų darbuotojų skaičius.

Pasak šaltinio, planuojamas suvaržymų švelninimas rodo vyriausybės įsitikinimą, kad per mėnesį kas dieną registruojamų naujų COVID-19 atvejų skaičius sumažės iki maždaug 20 tūkstančių.

E, Macronas taip pat žada, kad iki gegužės vidurio Prancūzija pasieks savo tikslą vakcinuoti 20 mln. žmonių mažiausiai viena vakcinos nuo COVID-19 doze. Šiuo metu jau paskiepyta 13 mln. šalies suaugusių gyventojų.

Antradienį sveikatos apsaugos pareigūnai pranešė, jog per praėjusią parą šalyje buvo patvirtinti 43 098 užsikrėtimo ir 375 mirties atvejai. Per visą pandemijos laikotarpį šalyje registruotos 101 597 su COVID-19 susijusios mirtys.

„Atrodo, kad mes išgyvename piką arba esame arti jo“,  – sakė G. Attalis. Jis taip pat perspėjo, kad pažanga mažinant spaudimą ligoninėms „išlieka nepakankama“.

Šių metų pradžioje E. Macronas sulaukė savo politinių oponentų kritikos, nusprendęs nesekti daugelio kitų Europos valstybių pavyzdžiu ir neįvesti naujo karantino.

Savo sprendimą jis paaiškino tuo, kad taip Prancūzija ir jos ekonomika laimėjo „brangių laisvės savaičių“, nors balandį naujų COVID-19 atvejų šuolis privertė jį imtis suvaržymų, tačiau žmonės nebuvo uždaryti namuose ir galėjo su tam tikrais apribojimais bendrauti su kitais namų ūkiais.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių