Quantcast

Portugalijos socialistai teigia esantys pasirengę suformuoti kairiųjų vyriausybę

  • Teksto dydis:

Portugalijos opozicinė Socialistų partija pareiškė esanti pasirengusi suformuoti koalicinę vyriausybę su komunistais ir dar viena kairiosios pakraipos politine partija.

„Po konsultacijų su Komunistų partija ir Kairiųjų bloku (Bloco de Esquerda) galime pasakyti, kad esame pasirengę suformuoti vyriausybę, kuri turės daugumą parlamente“, - sakė socialistų lyderis Antonio Costa (Antoniju Kosta) po antradienį įvykusio susitikimo su prezidentu Anibalu Cavaco Silva (Anibalu Kavaku Silva).

Po spalio 4 dieną vykusių visuotinių rinkimų Portugalijos partijos įklimpo į derybas dėl koalicinės vyriausybės sudarymo.

Pernai gegužę šalis pagaliau užbaigė Europos Sąjungos ir Tarptautinio valiutos fondo skirto 78 mlrd. eurų finansinės pagalbos paketo programą, o nestabilios vyriausybės perspektyva labai baugina investuotojus.

Nors kadenciją baigianti premjero Pedro Passoso Coelho (Pedru Pasušo Kuelju) dešiniojo sparno koalicija „Portugalija, pirmyn“ (Portugal à Frente) laimėjo rinkimus, ji prarado absoliučią daugumą parlamente, kurią turėjo nuo 2011-ųjų.

Po balsavimo prezidentas pavedė P.Passosui Coelho tartis dėl paramos su opozicine Socialistų partija, kad galėtų suformuoti „stabilią ir ilgalaikę“ vyriausybę.

Tačiau jo pastangos buvo nesėkmingos.

Kalbėdamiesi su P.Passosu Coelho, socialistai tuo pat metu vedė derybas su Komunistų partija ir prieš taupymą nusistačiusiai Graikijos kairiųjų partijai „Syriza“ artimu Kairiųjų bloku, turėdami tikslą suformuoti „alternatyvią vyriausybę“.

Buvęs Lisabonos meras A.Costa žadėjo padaryti galą ketverius metus trukusiam skausmingam taupymui, kurį vykdė P.Passoso Coelho koalicija.

Tuo tarpu antradienį su prezidentu susitikęs P.Passosas Coelho pabrėžė, kad jo centro dešiniosios Socialdemokratų partijos ir konservatyvios Liaudies partijos koalicija iškovojo „aiškią“ pergalę.

„Būtų natūralu šioms dviem politinėms jėgoms formuoti vyriausybę“, - sakė jis ir pridūrė, jog neabejoja, kad jam pavyks užsitikrinti reikalingą paramą, kad galėtų pasiūlyti Portugalijai „stabilumo ir pasitikėjimo laikotarpį“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių