Quantcast

Portugalija ketina sušvelninti griežto taupymo priemones

  • Teksto dydis:

Portugalijos parlamentas per pirmąjį skaitymą patvirtino 2016 metų biudžeto projektą, kuriame numatoma sušvelninti anksčiau nustatytas taupymo priemones.

Prognozuojama, kad projektas bus galutinai patvirtintas kovo 16 dieną.

Biudžeto projekte, be kita ko, numatoma atšaukti darbo užmokesčio sumažinimą, sumažinti pajamų mokestį, taip pat padidinti benzinui ir tabako gaminiams taikomus mokesčius.

Projekte numatoma, kad biudžeto deficitas, palyginti su ankstesniais metais, sumažės nuo 4,2–4,3 proc. iki 2,2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Portugalijos valstybės skola, numatoma, pasieks 130 proc. BVP.

Portugalijos premjeras, socialistų lyderis Antonio Costa (Antoniju Kosta) pareiškė, kad naujasis biudžetas, nors jame ir atsisakyta griežto taupymo politikos, neprieštarauja tarptautiniams šalies įsipareigojimams ir rodo, kad Portugalijoje „įmanomas geresnis gyvenimas“.

Tuo tarpu buvęs vyriausybės vadovas, socialdemokratų lyderis Pedro Passosas Coelho (Pedru Pasušas Kuelju) sukritikavo projektą, kuris, anot jo, gali išprovokuoti šalyje krizę.

2011 metais Portugalijai dėl įsipareigojimų neįvykdymo grėsmės teko prašyti finansinės euro zonos šalių, Europos Centrinio Banko (ECB) ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) pagalbos. Mainais Lisabona turėjo įgyvendinti tam tikras reformas ir imtis taupymo priemonių. Be kita ko, buvo sumažintas valstybės tarnautojų darbo užmokestis, socialinė pagalba, padidintas pridėtinės vertės ir kiti mokesčiai. Darbo vietų valstybiniame sektoriuje skaičius sumažėjo daugiau kaip dešimtadaliu.

2014 metų gegužę Portugalija pasitraukė iš finansinės paramos programos. 2015 metų lapkričio pabaigoje vyriausybės vadovo postą užėmęs A.Costa pažadėjo atsisakyti griežto taupymo politikos, kurią įgyvendino jo pirmtakas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių