Quantcast

Pasaulį krečiant pandemijai popiežius kalbėjo apie vienumos Velykas

Popiežius Pranciškus atitolo nuo šimtametės tradicijos, sekmadienį transliuodamas Velykų mišias žmonėms, priverstiems užsidaryti namuose dėl koronaviruso pandemijos, pasaulio krikščionims švenčiant pagrindinę savo šventę.

83 metų pontifikas kreipėsi į 1,3 mlrd. pasaulio katalikų iš baugiai ištuštėjusios Šv. Petro bazilikos  per ceremoniją, kurioje dalyvavo tik saujelė kunigų ir nedidelis choras. Pastarojo nariai stovėjo tolokai vieni nuo kitų.

Pasaulį krečianti koronavirusinės infekcijos COVID-19 pandemijai, nusinešusiai daugiau kaip 109 tūkst. gyvybių ir milijardus žmonių privertusiai izoliuotis namuose, Vatikanas uždarė savo vartus..

Popiežiaus kalbos „Urbi et orbi“ („Miestui ir pasauliui“) pirmąkart buvo galima išklausyti tik per jos tiesioginę transliaciją. Šis žingsnis akivaizdžiai pademonstravo technologijų vaidmenį susidūrus su naująja liga, privertusia visuomenę pakeisti savo įpročius ir religinį gyvenimą.

„Daugeliui tai yra vienumos Velykos, išgyvenamos tarp pandemijos sukeliamo sielvarto ir sunkumų, pradedant fizinėmis kančiomis, baigiant ekonominiais rūpesčiais“, – ramiu balsu kalbėjo Šventasis Tėvas.

Daugeliui tai yra vienumos Velykos, išgyvenamos tarp pandemijos sukeliamo sielvarto ir sunkumų, pradedant fizinėmis kančiomis, baigiant ekonominiais rūpesčiais.

Savo velykinėje maldoje pontifikas paminėjo kančias, patiriamas žmonių, užsikrėtusių naujuoju koronavirusu, ir šios pandemijos aukas.

„Šiandien mano mintys visų pirma skiriamos daugeliui tų, kas buvo tiesiogiai paveikti koronaviruso: ligonius, mirusiuosius ir šeimų narius, gedinčius mylimų žmonių netekties ir, kai kuriais atvejais, negalėjusiais su jais paskutinį kartą atsisveikinti“, – sakė jis.

Saujelė kunigų ir tikinčiųjų taip pat susirinko prie Kristaus Kapo bažnyčios Jeruzalės senamiestyje, taip pat uždarytame, kaip ir Vatikanas. Jie meldėsi vietoje, kurioje, kaip tiki krikščionys, Jėzus buvo nukryžiuotas ir prisikėlė per Velykas.

Ne laikas susipriešinimui

Pontifikas ragino pasaulio lyderius atidėti į šalį politinius nesutarimus ir atšaukti savo karius per sveikatos apsaugos ekstremaliąją padėtį, pasaulio neregėtą pastaruosius 100 metų.

„Dabar ne laikas susipriešinimui, – kalbėjo Pranciškus. – Tegul Kristus apšviečia visus, kuriems tenka atsakomybė už konfliktus, kad jiems pakaktų drąsos palaikyti raginimą nedelsiant paskelbti visuotines paliaubas visuose pasaulio kampeliuose.“

Pasak jo, dabartinė sveikatos apsaugos krizė reikalauja, kad galingosios šalys sušvelnintų skaudžias ekonomines sankcijas savo priešininkėms, veikiausiai turėdamas omenyje pandemijos smarkiai paveiktą Iraną.

„Esant dabartinėms aplinkybėms, tegul tarptautinės sankcijos būna sušvelninamos, kadangi šalims, kurioms jos yra taikomos, tampa sunku tinkamai paremti savo piliečius“, – sakė Šventasis Tėvas.

Jis ragino „sumažinti arba net atleisti nuo skolų naštos, prislėgusias neturtingiausių valstybių balansus“, o Europos šalims – pademonstruoti tokį pati solidarumą, koks buvo parodytas pasibaigus Antrajam pasauliniam karui.

„Po Antrojo pasaulinio karo šis mylimas žemynas sugebėjo vėl pakilti, – pabrėžė Pranciškus. – Europos Sąjunga šiuo metu išgyvena ištisos epochos iššūkį, nuo kurio priklausys ne vien jos, bet ir viso pasaulio ateitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jis

Jis portretas
Jis ir dievas nieko bendro neturi per jo rinkimus dievas prakeike ji ir stipriai trenke i katedra parodydamas tai galit fotografijas rasti to laiko laikrasciuose ir pasidomekit kada i vatikana paskutini karta trenke zaibas tikrasis popiezius atsistatydino pamates kad vatikanas jau uzkariautas plaukuotosios soroso rankos

l

l portretas
tas pats, kaip bučiuotis per stiklą!.. bet laikinai pakęskime :-)

piktojo darbą padarė ....

piktojo darbą padarė .... portretas
atskyrę Dievo tautą nuo šv.mišių .Gal ir sotintis galima per stiklą ?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių