Quantcast

Popiežius sako nebijantis stiprinti kovos su korupcija Vatikane

Popiežius Pranciškus penktadienį paskelbtame interviu pareiškė besiruošiantis sustiprinti kovą su korupcija Vatikane.

Tokį pareiškimą jis padarė praėjus kelioms savaitėms po to, kai dėl kaltinimų lėšų grobstymu netikėtai buvo priverstas atsistatydinti vienas įtakingiausių Šventojo Sosto kardinolų.

„Man teko daug ką pakeisti, o netrukus dar daug kas pasikeis“, – Italijos naujienų agentūrai „Adnkronos“ sakė argentinietis pontifikas, komentuodamas savo pasirinktą kovos su korupcija strategiją.

2013 metais išrinktas Pranciškus, gavęs mandatą įvesti tvarką virtinės skandalų supurtytoje Vatikano finansų institucijoje, ėmėsi reformų ir atleido kelis finansus tvarkiusius aukšto rango pareigūnus, kad Vatikanas atitiktų tarptautinius skaidrumo bei pinigų plovimo prevencijos standartus.

Rugsėjį 83 metų Šventasis Tėvas privertė atsistatydinti savo artimą patarėją – italų kardinolą Angelo Becciu (Andželą Bečų), apkaltintą, kad skurdžioms šeimoms skirtas lėšas jis nukreipdavo savo giminaičiams.

Popiežiaus inicijuotos reformos sulaukė didelio pasipriešinimo, ypač iš Katalikų Bažnyčios senosios gvardijos.

Duodamas interviu Pranciškus pasakojo, kad dar prieš daugelį metų buvo perspėtas, jog kada nors nusprendus tapti popiežiumi būtina įsigyti šunį ir duoti jam ragauti visą savo maistą prieš pradedant valgyti jį pačiam.

„Ar elgiuosi beatodairiškai? Esu šiek tiek neatsargus? Nežinau, – sakė jis. – Nebijau man gresiančių pasekmių. Nieko nebijau.“

Pastaraisiais metais Vatikaną krečia finansiniai skandalai – pavyzdžiui, 2017-aisiais Vatikano valdomos ligoninės buvęs vadovas buvo nuteistas už fondo lėšų panaudojimą vieno kardinolo būto remontui.

Skandalai jau dešimtmečius krečia ir Šventojo Sosto banką – Religinių reikalų institutą (IOR): vienam iš jo buvusių prezidentų užpernai teko stoti prieš teismą dėl įtariamo lėšų grobstymo ir pinigų plovimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai

Tai portretas
Tai kur dievas ir sazine tam vatikane jau mirusi matome ka isdarine kunigai lietuvoje perka dvaris atidaro viesbucius o mokesciu tai nemoka Kas dievo dievui kas ciezoriaus ciezoriui bet ciezoriui atiduoti duokles kunigai nenori uz zmoniu suaukotus pinigus pastatytos baznycios atimtos is tikinciuju ir paverstos verslo imonemis tai kur pas juos Dievas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių