Quantcast

Popiežius Pranciškus pasmerkė godumą ir vartotojiškumą

  • Teksto dydis:

Popiežius Pranciškus pasmerkė mūsų dienų vartotojiškos visuomenės „nepasotinamą godumą“, tūkstančiams maldininkų Kūčių vakarą užplūdus Jėzaus gimimo vieta laikomą Betliejų ir krikščioniams visame pasaulyje ruošiantis švęsti Kalėdas.

Pirmadienio vakarą tūkstančiai žmonių buvo susirinkę į Piemenėlių mišias Vatikano Šv. Petro bazilikoje, per kurias homiliją sakė Pranciškus, 1,3 mlrd. pasaulio katalikų dvasinis lyderis.

„Nepasotinamas godumas žymi visą žmonijos istoriją – netgi mūsų dienomis, kai, paradoksalu, saujelė prabangiai puotauja, nors daugybė kitų neturi kasdieninės duonos, reikalingos išgyventi“, – sakė 82 metų pontifikas.

Antrądienį, pirmąją Kalėdų dieną, Pranciškus paskelbs jau šeštąjį savo kreipimąsi „Urbi et Orbi“ („Miestui ir pasauliui“) Šv. Petro aikštėje.

Tuo metu daugybė atvykėlių iš viso pasaulio, susirinkusių Betliejuje prieš vidurnakčio mišias, laukė eilėse, kad galėtų pamatyti grotą, kur, kaip tikima, gimė Jėzus, taip pat dalyvavo šventinėje eisenoje.

Okupuotame Vakarų Krante esančiame mieste  palestiniečių skautų būrys ir dūdmaišininkų orkestras žygiavo per Ėdžių aikštę šalia Kristaus Gimimo bazilikos, pastatytos virš vietos, kurioje, kaip sako tradicija, gimė Jėzus.

Daugelis susirinkusiųjų dėvėjo Kalėdų senelio kepures arba laikė balionus. Aikštėje stovėjo papuošta didelė eglė, o per garsiakalbius skambėjo kalėdinės giesmės arabų kalba.

„Nuostabi galimybė per Kalėdas būti tokioje simbolinėje vietoje“, – pirmadienio rytą Ėdžių aikštėje sakė 21 metų prancūzė studentė Lea Gudel (Lėja Gudel), besimokanti Jeruzalėje.

Vėliau dieną ant scenos priešais kalėdinę eglę, vakare sužibusią įvairių spalvų švieselėmis, muzikinės grupės giedojo kalėdines giesmes.

Šiemet lankytojai taip pat galėjo pamatyti Kristaus Gimimo bazilikoje naujai restauruotas kryžiaus karų laikų mozaikas. Jos buvo nuvalytos ir atkurtos vykdant didelį restauravimo projektą.

Pirmoji bažnyčia toje vietoje buvo pastatyta IV šimtmetyje, bet ją teko atstatyti po gaisro VI amžiuje.

Prie bazilikos yra naujesnė ir erdvesnė Šv. Kotrynos bažnyčia, kurioje buvo aukojamos Piemenėlių mišios.

Sausakimšuose maldos namuose buvo susirinkę šimtai maldininkų. Liturgijai vadovavo Šventosios žemės katalikų arkivyskupas Pierbattista Pizzaballa (Pjerbatista Picabala).

Tarp garbės svečių buvo palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas (Mahmudas Abasas).

P. Pizzaballa per savo homiliją kalbėjo apie „atsakomybę rūpintis miestu ir kraštu, kuriame gyvename“.

„Ne jį valdyti ar okupuoti, o transformuoti jį iš paprastos privačių paslaugų ir asmeninių interesų miesto erdvės į erdvę ir vietą, suteikiančią bendrystės, taikos, susietumo ir dalijimosi potyrį“, – pridūrė dvasininkas.

Vašingtone – aptemusi Kalėdų eglė

Betliejuje, esančiame netoli Jeruzalės, bet atskirtame Izraelio pastatytos sienos, atribojančios Vakarų Krantą nuo žydų valstybės, šiemet lankytojų pagausėjo, palyginus su padėtimi kelerius ankstesnius metus, kai turistus atbaidydavo neramumai, susiję su izraeliečių ir palestiniečių konfliktu.

Palestiniečių turizmo pareigūnai ir viešbučių valdytojai sakė, kad šis sezonas yra geriausias per kelerius pastaruosius metus.

„Šie metai daug ramesni, daug geresni negu praeiti“, – sakė palestinietė Abeer Nasser (Abir Naser), kartu su sūnumi ir dukterimi atvykusi švęsti į Betliejų iš netoliese esančio Beit Sachūro miestelio.

„Kiekvienais metais esu vis labiau nusiteikusi švęsti, kad ir kokia būtų politinė padėtis“, – teigė 37 metų moteris, turėdama omenyje Izraelio vykdomą okupaciją.

Kitur pasaulyje krikščionys irgi pradėjo švęsti Kalėdas, praėjus metams, per kuriuos skambėjo lyderių perspėjimai dėl smurto prieš maldininkus.

Penktadienį popiežius Pranciškus sakė, kad „randasi naujų ekstremistų grupuočių, smogiančių bažnyčioms, maldos namams, dvasininkams ir tikinčiųjų bendruomenės nariams“.

Per besibaigiančius metus pasaulį sudrebino nemažai neramumų, kurių daugelio šaltinis buvo Vašingtonas. JAV sostinėje šventinė nuotaika buvo aptemdyta trečią dieną besitęsiančio vyriausybinių įstaigų dalinio uždarymo, dėl kurio taip pat nebuvo apšviesta nacionalinė Kalėdų eglė.

JAV Nacionalinių parkų tarnyba paskelbė, kad eglė liks neapšviesta ir nebus prieinama lankytojams „iki tolesnio pranešimo“, atliekant patikrinimus po penktadienį įvykusio incidento, kai vienas įsibrovėlis užsiropštė ant medžio.

Eglė, įžiebta anksčiau šį mėnesį per ceremonijoje, kurioje dalyvavo prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), tapo politinių nesutarimų, krečiančių Vašingtoną valstybės vadovo antraisiais kadencijos metais, įsimintinu simboliu.

Tuo metu Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) savo kalėdiniame pranešime ketina paraginti laikytis pagarbos ir padorumo, jos šalyje taip pat tvyrant dideliam susiskaldymui dėl artėjančio pasitraukimo iš Europos Sąjungos.

Barselonoje irgi padidėjo nerimas, JAV Valstybės departamentui perspėjus dėl teroristinio išpuolio grėsmės kalėdiniu laikotarpiu antrajame pagal dydį Ispanijos mieste.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Che: "Popiežius Pranciškus pasmerkė godumą ir vartotojiškumą" - pasakius A, reikia sakyt ir B: "NE reklamai!".

Na

Na portretas
Betiejaus aikštėje kūčių vakarą skambėjo giesmės ir lietuvių kalba :) Sveikas, Jėzau ir kitus kūrinius atliko Plungės kamerinis choras, vadovaujamas A.Vildžiūno! :)

Anonimas

Anonimas portretas
Jis tegul eina dirbt nemosikaves ranka.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių