Quantcast

Pranciškus per istorinį vizitą Irake paragino nutraukti smurtą

Popiežius Pranciškus, penktadienį sakydamas įžanginę kalbą, paragino užkirsti kelią ekstremizmui ir smurtui per savo pirmąjį vizitą Irake, nusiaubtame ilgo karo ir dabar besigrumiančiame su koronaviruso epidemija.

84-erių pontifikas, nepaisydamas antrosios pandemijos bangos ir atsinaujinusių būgštavimų dėl saugumo padėties, išvyko „ilgai lauktos“ kelionės pas vieną seniausių krikščionių bendrijų, tuo pačiu siekdamas pagilinti dialogą su musulmonais.

„Tesibaigia smurtas ir ekstremizmas, nesantaika ir netolerancija!“ – atvykęs į Iraką karštai paragino Pranciškus, sakydamas savo pirmąją kalbą.

Pontifikas popiet nusileido Bagdado tarptautiniame oro uoste, kur jį pasitiko ministras pirmininkas Mustafa al Kadhemi (Mustafa Kazemis), taip pat Irako tradicinės muzikos ir šokių kolektyvai.

Vėliau jis susitiko su prezidentu Barhamu Salehu (Barhamu Salehu), kuris 2019 metais oficialiai pakvietė Šventąjį Tėvą, taip pat su kitais valdininkais ir religiniais veikėjais.

Įspūdinguose prezidento rūmuose 1,3 mlrd. pasaulio katalikų lyderis pasakė jaudinančią kalbą, pabrėždamas gilias krikščionybės šaknis Irake.

„Ne vieną amžių besitęsiantis krikščionių buvimas šalyje, jų indėlis į tautos gyvenimą yra turtingas paveldas ir jie nori, kad jis ir toliau tarnautų visiems“, – sakė popiežius.

Jis taip pat paragino Irako pareigūnus „kovoti su korupcija, piktnaudžiavimu galia ir įstatymų nepaisymu“ šalyje, kurią nevyriausybinė organizacija „Transparency International“ jau ilgą laiką laikoma viena labiausiai korumpuotų pasaulyje.

Popiežius, iškilus tarpreliginio dialogo propaguotojas, taip pat sveikino kitas persekiojamas Irako mažumas.

„Čia, šalia tiek daug nukentėjusiųjų, mano mintys nukrypsta į jazidus – nekaltas beprasmių ir brutalių žiaurumų aukas“, – sakė pontifikas.

Uždarą jazidų bendruomenę, kaip ir Irako krikščionius, 2014 metų nusiaubė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS), tuomet užėmęs didelę dalį šiaurės Irako.

„Pergalė“ prieš mirtį

Šis vizitas yra pirmoji pontifiko kelionė į užsienį nuo koronaviruso pandemijos, dėl kurios jis jautėsi „uždarytas į narvą“ Vatikane, pradžios. Jo žingsnis daugelio sveikinamas kaip ryžtingas sprendimas.

Ne vieną dešimtmetį pilietinio karo draskytas Irakas tebeieško IS kuopelių ir grumiasi su antrąja COVID-19 pandemijos banga. Šalyje kasdien nustatoma per 5 tūkst. naujų užsikrėtimo ir dešimtys mirties atvejų.

Valdžia per popiežiaus kelionę įvedė griežtą karantiną, o tai reiškia, kad Pranciškaus nepasitiks didžiulė tikinčiųjų minia, kaip per keliones kitose užsienio valstybėse.

Popiežius anksčiau buvo paskiepytas ir penktadienį kalbėjosi su Bagdado pareigūnais ir religiniais asmenimis nusiėmęs kaukę, praėjus vos kelioms dienoms nuo kuklios imunizavimo kampanijos pradžios Irake.

„Bandysiu laikytis nurodymų ir nespausti rankos visiems, bet nenoriu laikytis pernelyg nuošaliai“, – prieš vizitą sakė Pranciškus.

Buvo pastebėta, kad jis vaikščiojo šiek tiek šlubuodamas – veikiausiai dėl skausmingo išialgijos priepuolio, kuris jį ištiko šiemet.

Šalies viduje jis lėktuvu ir sraigtasparniu nukeliaus daugiau nei 1 400 kilometrų virš teritorijų, kur saugumo pajėgos tebekovoja su IS.

Per trumpesnes keliones Pranciškus bus vežamas šarvuotu automobiliu neseniai asfaltuotais keliais, išklotais gėlėmis ir plakatais, kuriuose jis šiltai vadinamas Baba al Vatican (Vatikano Tėvu).

Vėliau penktadienio popietę jis kreipėsi į tikinčiuosius Bagdado komerciniame Karados rajone esančioje Dievo Motinos bažnyčioje. Per tą ceremoniją dalyvių skaičius buvo ribojamas, kad būtų galima laikytis socialinio atstumo.

2010 metais islamistai kovotojai šturmavo tą bažnyčią ir nužudė 44 maldininkus, du kunigus ir kelis saugumo pajėgų narius per vieną kruviniausių atakų prieš Irako krikščionis.

Dabar vitražuose prie bažnyčios atsirado aukų vardai, o virš jų užrašyta: „Kur tavo pergalė, mirtie?“



NAUJAUSI KOMENTARAI

jei šitas antikristas sugrįž gyvas

jei šitas antikristas sugrįž gyvas portretas
tai reiškia ,kad dievas miega ar jo nėra.

Anonimas

Anonimas portretas
Aš esu Irake ir Jūsu visu komentarai yra didelis niekis paliginus su šia gražia šalimi. O kokie čia nuostabus žmonės , tai ne mes lietuviai , tikrai pikti šudžiai , tik taip galiu pasakyt toliau neskaičius nesuprantamu komentaru Pagarbiai

Anonimas

Anonimas portretas
Vatikano Setonas labai patenkintas kad broliai muslimai ISPJOVE VISUS krikscionis Irake.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių