Quantcast

Popiežius paskelbė įsaką dėl informavimo apie lytinės prievartos atvejus

  • Teksto dydis:

Popiežius Pranciškus antradienį priėmė teisinę priemonę, įpareigojančią ką nors žinančius apie lytinio išnaudojimo atvejus Katalikų Bažnyčioje informuoti apie juos aukštesniąją vadovybę.

Nuo šiol, pagal Vatikano išleistą įstatymą, kiekviena vyskupija privalės susikurti informavimo apie galimus seksualinius nusikaltimus sistemas, tačiau nusikaltimų registravimas nebus privalomas tuo atveju, jeigu kunigai apie juos sužinojo per išpažintį.

Atėjo laikas pasimokyti iš „karčių praeities pamokų“, sakoma popiežiaus įsake.

Dokumentas paskelbtas po virtinės kunigų nusikaltimų atvejų įvairiose pasaulio šalyse – nuo Austrijos iki Čilės ir nuo Vokietijos iki Jungtinių Valstijų.

Pranciškaus iniciatyva paskelbtame trumpame įsake motu proprio skelbiama, kad kiekvienas, turintis kokios nors informacijos arba įtarimų apie lytinės prievartos atvejus, „privalo skubiai pranešti“ apie juos Bažnyčiai, pasinaudodamas „lengvai prieinamomis sistemomis“.

„Nors ši pareiga anksčiau buvo kiekvieno sąžinės reikalas, dabar jis tampa universaliu teisiniu priesaku“ Bažnyčioje, sakė Šventojo Sosto Komunikacijos dikasterijos vyriausiasis redaktorius Andrea Tornielli (Andrėja Tornielis).

Šis įstatymas yra taikomas tik Bažnyčiai ir neįpareigoja asmenų pranešti apie nusikaltimų atvejus teisėsaugos institucijoms.

Popiežiaus įsakas įpareigoja visas vyskupijas iki 2020 metų birželio sukurti sistemą, skirtą pranešimams apie dvasininkų daromus lytinius nusikaltimus, apie vaikų pornografijos medžiagos turėjimą, apie tokių nusikaltimų dangstymo atvejus.

Išsaugoma išpažinties paslaptis

Dokumente pagrindinis dėmesys skiriamas lytiniam ir psichologiniam vaikų bei pažeidžiamų žmonių išnaudojimui, tačiau jame taip pat kalbama apie lytinės prievartos ir išnaudojimo, kylančių iš piktnaudžiavimo valdžia, atvejus, kai kunigų prievartos aukomis tampa vienuolės.

Vasario mėnesį popiežius Pranciškus viešai pripažino, kad kunigai naudojosi vienuolėmis kaip „sekso vergėmis“ – ir galbūt tai daro iki šiol.

Nukentėjusiųjų grupės jau seniai ragino popiežių Pranciškų imtis konkrečių priemonių dvasininkų vykdomam vaikų išnaudojimui pažaboti. Jų siūlymu, viena tokių priemonių galėtų būti visų dvasininkų, pripažintų kaltais bent dėl vieno lytinės prievartos atvejo arba juos dangsčiusių, atleidimas iš jų pareigų.

Nukentėjusieji pat reikalauja, kad išnaudotojai arba įtariami išnaudotojai būtų perduoti policijai kartu su visa prieš juos surinkta su nusikaltimu susijusia medžiaga.

Kai kurie ragina įpareigoti kunigus pranešti apie nusikaltimus net ir tuo atveju, jeigu apie juos sužinojo per išpažintį. Tačiau naujajame įsake tai nėra numatyta.

Katalikai tiki, kad per išpažintį atgailaujantysis bendrauja su Dievu ir išpažinties paslaptis privalo būti išsaugota. Išpažinties paslaptį atskleidęs kunigas yra ekskomunikuojamas.

Pranciškaus motu proprio paskelbtas po istorinio vasarį vykusio Bažnyčios vadovų susitikimo, kuriame buvo išgirsta siaubingų prievartą patyrusių asmenų istorijų, o Bažnyčia pripažino savo kaltę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vatikanui

Vatikanui portretas
Gyvenam 21 amziuje kur kiekvienas supranta kad daguje dievas negyvena mes gyvename dieve ir senai vatikanui atejo atdaryti visus langus ivedinti pedofilijos ir pederastijos kvapa ir placiai atverti duris Tiesai ir mokslui
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių