Quantcast

Popiežius paragino pasidalyti vakcinomis su skurdžiausiomis šalimis

Popiežius Pranciškus savo kreipimesi Velykų proga sekmadienį pareiškė, kad vakcinos yra „būtina priemonė“ siekiant sustabdyti koronaviruso pandemija ir paragino pasidalyti jomis su neturtingiausiomis šalimis, taip pat užtikrinti taiką pasaulyje.

Daugeliui pasaulio krikščionių jau antrus metus sutinkant savo pagrindinę šventę koronaviruso krizės sąlygomis, 1,3 mlrd. narių katalikų bendruomenės vadovas savo kalboje sutelkė dėmesį į labiausiai pažeidžiamus žmones – ligonius, ekonominių sunkumų patiriančius žmones, taip pat gyvenančius konfliktų zonose, tokiose kaip Sirija, Jemenas ir Libija.

„Pandemija tebeplinta, o socialinė ir ekonominė krizė išlieka sunki, ypač neturtėliams“, – sakė 84 metų argentinietis pontifikas didžiulėje Šv. Petro bazilikoje per ceremoniją, kurioje dalyvavo tik apie 100 žmonių.

Raginu visą tarptautinę bendruomenę... pasižadėti įveikti kliuvinius platinant vakcinas ir paspartinti jų skirstymą, ypač neturtingiausiose šalyse.

„Vakcinos yra būtina priemonė šioje kovoje, – pabrėžė Pranciškus. – Raginu visą tarptautinę bendruomenę... pasižadėti įveikti kliuvinius platinant vakcinas ir paspartinti jų skirstymą, ypač neturtingiausiose šalyse.“

2013 metais Katalikų Bažnyčios vadovu išrinktas Pranciškus visuomet atkreipdavo dėmesį į pažeidžiamas grupes. Rugsėjį kreipdamasis į Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją jis perspėjo turtingąsias šalis nesistengti supirkti visas vakcinų atsargas, nepaliekant jų skurdesnėms valstybėms.

Pontifikas sekmadienį taip pat piktinosi „skandalinga“ padėtimi, kad pasaulį krečiant sveikatos krizei iki šiol nesiliovė ginkluoti konfliktai.

Jis ragino užbaigti karą Sirijoje, „kur milijonai žmonių šiuo metu gyvena nežmoniškomis sąlygomis“, taip pat Jemene, „kurio padėtis sutinkama su kurtinama ir skandalinga tyla“.

Popiežius reiškė palaikymą Mianmaro jaunimui, „pasiryžusiam remti demokratiją“, kvietė plėtoti Izraelio ir palestiniečių dialogą, taip pat užbaigti smurtą Afrikoje, paminėdamas neramią padėtį Nigerijoje, Sachelyje, Etiopijos šiauriniame Tigrėjaus regione ir Mozambike.

„Pasaulyje vis dar per daug karų ir per daug smurto“, – pabrėžė pontifikas. Jis priminė, kad balandžio 4-ąją tarptautinė bendrija taip pat atkreipia dėmesį į sausumos minų – „klastingų ir šiurpių įtaisų“ – naudojimą.

Svarbus mėnuo Italijai

Popiežiaus velykinis kreipimasis „Urbi et Orbi“ („Miestui ir pasauliui“) nuskambėjo 60 mln. Italijos gyventojų Kristaus prisikėlimo šventę minint griežto karantino sąlygomis.

Pernai Italija tapo pirmąja koronaviruso paveikta Europos šalimi, o šeštadienį visa šalies teritorija iki pirmadienio buvo paskelbta didelės epidemiologinės rizikos „raudonąja zona“. Gyventojams taikomi judėjimo suvaržymai, taip pat buvo uždarytos maitinimo įstaigos ir ne pačių būtiniausių prekių parduotuvės.

Nepaisant niūrios atmosferos, buvo ir vilties teikiančių ženklų, Italijoje įsibėgėjant skiepijimo kampanijai, taip pat sergamumui COVID-19 kovo pabaigoje šiek tiek sumažėjus, nors šalies ligoninių intensyviosios terapijos skyriai tebepatiria didelę apkrovą.

Balandis tikriausiai bus vakcinavimo kampanijai itin svarbus mėnuo – tarnybos tikisi, kad ateinančias dvi savaites pavyks suleisti po 300 000 tūkst. vakcinos dozių per dieną, sakė Italijos kovos su koronavirusu komisaras generolas Francesco Paolo Figliuolo (Frančeskas Paolas Filjuolas).

Trys regionai, įskaitant Venetą, kuriam priklauso Venecija, taip pat ruošiasi nuo antradienio šiek tiek sušvelninti suvaržymus, pereidami nuo „raudonojo“ prie „oranžinio statuso“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

teisingai

teisingai portretas
pasiulemreikia kad visi vargsai greiciau nueitu pas Dieva AA ir visi atsigaus tik ne sazine?;;;

Pranui Pričkui

Pranui Pričkui portretas
Popežis sakė, kad duos jis tau tų savo turtų su sąlyga, kad pirmiau nueisi ir pasidarysi specialią vakciną pas T. Raskevičių. Jis tave profesionaliai įdurs pecialių švirkštu ir suleis tau ten vakcinos pavadinimu "Čmilstra Armonica". Kai praeis poskiepinis periodas ir jau nebeskaudės, tada galėsi tiesiai į Vutikaną dumti ir atsiimti Popežio turtų dalį.

Pranas Pričkus

Pranas Pričkus portretas
Aš Popiežiui siūlau pasidalinti savo turtais su skurdžiomis šalimis. Dabar, paskendęs aukse, siūlo bėdžiams dalintis su bėdžiais vakcinomis. Duonos jiems reikia, o ne vakcinų. Iš kokio medžio iškritote pons Popiežiau?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių