Quantcast

Popiežius neigia holokaustą?

Katalikų bažnyčios vadovo Benedikto XVI pastarųjų dienų sprendimai sukėlė tikrą audrą ne tik Vatikane, bet ir visame pasaulyje. Nacistinei jaunimo organizacijai "Hitlerjugend" ("Hitlerio jaunimas" – vok.) vaikystėje priklausęs popiežius dabar kaltinamas neigiąs holokaustą.

Antausis Jonui Pauliui II

Pats Benediktas XVI nė žodžiu neužsiminė apie holokausto nebuvimą. Tačiau šurmulį sukėlė jo sprendimas panaikinti ekskomunikaciją ir grąžinti į Bažnyčią keturis vadinamuosius lefebristus vyskupus, priklausančius 1970 m. nuo Katalikų bažnyčios atskilusiam Pijaus X ordinui.

Tarp reabilituotų lefebristų yra ir Richardas Williamsonas – dvasininkas, pagarsėjęs viešais pareiškimais, esą holokausto nebuvo. Jį ir dar keturis lefebristus nuo bažnyčios atskyrė Benedikto XVI pirmtakas Jonas Paulius II.

Vokiečio popiežiaus sprendimas R.Williamsoną grąžinti į bažnyčią čia pat buvo aštriai sukritikuotas. Vokietijos ir Italijos spaudoje mirga kandžių ir piktų pastabų. Teigiama, kad Benediktas XVI pasielgė gėdingai ir pakenkė tiek savo, tiek Vatikano autoritetui.

Bene kiečiausiai pasisakė popiežiaus gimtosios Bavarijos dienraštis "Sueddeutche Zeitung", kurio puslapiuose rašoma, kad Benediktas XVI "sabotuoja krikščionių ir žydų dialogą ir įrodo, kad teisūs yra tie, kurie aštriai kritikuoja pontifiką."

A.Merkel reikalauja pasiaiškinti

Adolfo Hitlerio režimo nusikaltimus neigusio kunigo grąžinimas į Katalikų bažnyčią sukėlė pasipiktinimo bangą Vatikane, Italijoje ir Vokietijoje. Žinoma, alyvos į ugnį kliustelėjo ir popiežiaus tautybė.

Pasiaiškinti savo tautiečio pareikalavo net Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

"Reikia, kad popiežius ir Vatikanas aiškiai pasakytų, jog holokausto neigti negalima, ir būtina išlaikyti gerus santykius su žydų bendruomene. Mano manymu, tokio pareiškimo dar nebuvo", – piktinosi A.Merkel.

Grąžinus lefebristus, garsėjančius savo konservatyvumu, į Bažnyčią popiežius gimtojoje Vokietijoje vertinamas vis kritiškiau.

Žydai nutraukė santykius

Benedikto XVI sprendimas sukėlė ant kojų ir žydų bendruomenę. Vokietijos centrinė žydų taryba, vadovaujama Charlottes Knobloch, paskelbė nutraukianti dialogą su Katalikų bažnyčia. Pabrėždama, kad tai laikina, Ch.Knobloch teigė nemananti, kad R.Williamsono grąžinimas į Bažnyčią yra nesusipratimas.

"Turime reikalų su žmonėmis, kurie žino ką daro, o popiežius yra vienas labiausiai išprususių ir inteligentiškų žmonių Katalikų bažnyčioje", – sakė tarybos vadovė.

Tiesiog apsižioplino?

Įsibėgėjus pontifiko skandalui, pasigirdo pareiškimų, neva Šventojo Sosto klerkai nieko nežinojo apie R.Williamsono pažiūras.

"Mes apie tai visiškai nieko nežinojome. Manau, niekas nežinojo", – italų spaudoje cituojamas kardinolas Darío Castrillónas Hoyosas. Būtent jis vadovavo Vatikano ir lefebristų deryboms, kad būtų panaikinta ekskomunikacija.

Esą per derybas su Pijaus X ordinu apie prieštaringas R.Williamsono pažiūras kalbėta nebuvo.

Reaguodamas į Vokietijos kanclerės A.Merkel pareiškimus, Vatikanas atkirto, esą popiežius aiškiai pasmerkė holokausto neigimą. Anot Šventojo Sosto atstovo, kunigo Federico Lombardi, pontifikas savo požiūrį į nacių nusikaltimus aiškiai išreiškė net keletą kartų, tarp jų – ir per 2006 m. vizitą į Osvencimo koncentracijos stovyklą.

"Holokaustą neigiančias kalbas pasmerkėme taip aiškiai, kaip tik buvo įmanoma, – įsitikinęs F.Lombardi. – Tai liečia ir vyskupą R.Williamsoną, ir kitus panašiai mąstančius žmones. Pats popiežius aiškiai nurodė, kad ekskomunikacijos panaikinimas neturi nieko bendra su holokaustą neigiančių kalbų, kurias jis pats aiškiai pasmerkė, įteisinimu."

Keistas lefebristų atsiprašymas

Šventasis Sostas taip pat paskelbė, esą lefebristai Benediktui XVI atsiuntė laišką, kuriame atsiprašo už R.Williamsono žodžius.

"Prašome popiežiaus ir visų geros valios žmonių atleidimo už dramatiškus šių žodžių padarinius. Vyskupo R.Williamsono pareiškimai jokiu būdu neatspindi mūsų brolijos nuostatų", – sakoma Pijaus X ordino vadovo vyskupo Bernardo Fellay laiške.

Skandalingajam vyskupui R.Williamsonui buvo uždrausta viešai pasisakyti politiniais ir istoriniais klausimais, iki jis atsiims savo žodžius apie holokaustą.

Tačiau sąmyšis lefebristų stovykloje netyla – skandalingąjį vyskupą parėmė dar vienas šios Bažnyčios dvasininkas italas Floriano Abrahamowiczius. Jis pareiškė, kad nacių dujų kameros buvo reikalingos nebent dezinfekcijai.

Įtaria sąmokslą

Tačiau ne visi mano, kad popiežius pasielgė piktavališkai ar tiesiog suklydo. Štai italų dienraštis "Il Giornale" skelbia, kad lefebristų grąžinimas į Katalikų bažnyčios glėbį – sąmokslas prieš Benediktą XVI.

Anot dienraščio, skandalas buvo suplanuotas bent prieš trejetą mėnesių. Mat skandalingasis R.Williamsono interviu švedų televizijai, kuriame jis pareiškė, kad nebuvo nei dujų kamerų, nei masinių žydų žudynių, buvo įrašytas pernai, lapkričio 1 d., tačiau dienos šviesą jis išvydo tik šių metų sausio 21 d. – prieš pontifikui pasirašant dekretą, kuriuo lefebristai grąžinami į Katalikų bažnyčią.

"Il Giornale" skelbia, kad skandalą suplanavo interesų grupės, norinčios pakenkti popiežiui ir turinčios nemažai šalininkų Vatikane. Esą siekiama užkirsti kelią, kad Pijaus X ordinas nepatektų į Katalikų bažnyčią.



NAUJAUSI KOMENTARAI

RaimundasJankus

RaimundasJankus portretas
Man idomu vyskupo mintis .... Kodel tai pasake ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių