Quantcast

Popiežius įelektrino Filadelfiją patarimais dėl šeimos ir imigracijos

  • Teksto dydis:

Popiežius Pranciškus šeštadienį, priešpaskutinę savo apsilankymo JAV dieną, kreipėsi į dešimtis tūkstančių katalikiškos Šeimų šventės dalyvių ir atvirai įvertino gyvenimo sunkumus bei „išrašė“ meilės „receptą“.

78 metų argentiniečių pontifikas per Filadelfijos centrą važiavo modamas džiūgavusioms minioms, po to, kai palenkė Amerikos katalikus kalbomis apie moterų ir imigrantų svarbą.

Vakarą jis užbaigė Šeimų šventės scenoje, kur pasirodė daug žvaigždžių, skambėjo muzika ir maldos. Tarp atlikėjų buvo gospelo superžvaigždė Aretha Franklin (Areta Franklin) ir Italijos operos dainininkas Andrea Bocelli (Andrėja Bočelis).

Vienas afroamerikiečių berniukas taip gražiai atliko giesmę „Pie Jesu“, kad gavo iš popiežiaus dovaną.

Tuomet Pranciškus pakilo į sceną pakalbėti tiesiogiai susirinkusiesiems: seneliams, su sunkumais kovojančioms poroms, vaikams.

„Šeimos ginčijasi ir kartais gali skraidyti lėkštės, o vaikai kelia galvos skausmą, ir aš nekalbėsiu apie uošves“, – pasakė popiežius, kuris kalbėjo be parengto teksto, dažnai pajuokaudamas.

„Tačiau tie sunkumai įveikiami meile“, – sakė jis, kalbėdamas savo paprastu stiliumi, kuris jam pelnė ne vien 1,2 mlrd. pasaulio katalikų simpatijas.

„Niekada neleiskit dienai baigtis nesusitaikius“, – patarė Pranciškus – pirmasis popiežius iš Lotynų Amerikos.

Šeštadienį per Šeimų šventę jos vedėjas, Holivudo aktorius Markas Wahlbergas (Markas Valbergas), pakvietė į sceną šešias šeimas iš viso pasaulio, pasidalyti savo patirtimi.

Tarp jų buvo šeima iš Ukrainos su neįgaliu 17-mečiu sūnumi, kuri emigravo į Ameriką ir pasakojo apie kasdienius vargus.

Po motinos jausmingos kalbos popiežius pakilo iš savo kėdės, kad apkabintų jos sūnų invalido vežimėlyje.

Filadelfijoje, broliškosios meilės mieste, buvo įvestos saugumo priemonės, miesto centre visam savaitgaliui buvo uždraustas eismas, gatvėse tikinčiųjų, norinčių išvysti popiežių, minias kontroliuoja tūkstančiai Nacionalinės gvardijos narių.

Nepriklausomybės rūmuose, kur buvo apsvarstytos ir pasirašytos JAV Nepriklausomybės deklaracija ir konstitucija, Pranciškus dešimtims tūkstančių susirinkusiųjų kalbėjo, kad religijų laisvė turi būti ginama ir naudojama didesniam gėriui.

„Tai viena pagrindinių teisių, kuri nulemia tai, kaip mes socialiai ir asmeniškai bendraujame su savo kaimynais, kurių religinės pažiūros skiriasi nuo mūsiškių“, – pasakė popiežius.

Sekmadienį Pranciškus Filadelfijoje susitiks su Amerikos vyskupais, apsilankys kalėjime ir vadovaus atsisveikinimo mišioms vieno iš JAV įkūrėjų Bendžamino Franklino vardo bulvare, po kurių išvyks iš JAV.

Pasaulinis šeimų susitikimas pirmą kartą buvo surengtas 1994 metais popiežiaus Jono Pauliaus II iniciatyva. Popiežiškosios šeimos tarybos organizuojamas renginys vyksta kas trejus metus skirtingose vietose. Paskutinį kartą šeimos iš viso pasaulio buvo susibūrę 2012 metų pavasarį Italijos mieste Milane.

VIII Pasaulinis šeimų susitikimas, pavadintas „Mūsų misija yra meilė: visapusiškai gyva šeima“, vyksta rugsėjo 22-27 dienomis Filadelfijoje, mieste, kuris yra itin svarbus Amerikos istorijoje. Čia prieš porą šimtmečių gimė Jungtinės Valstijos kaip tauta, iš čia sklido politiniai idealai tarnauti žmogaus teisėms ir laisvei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių