Quantcast

Politologas: jei norės likti politikoje, A. Navalnas turės grįžti į Rusiją

Praėjusios savaitės pabaigoje Rusijos antstoliai areštavo opozicijos veikėjo Aleksejaus Navalno turtą. Tai buvo dar vienas signalas, kad į tėvynę jam geriau negrįžti.

Kol kas, bent jau reabilitacijos po apnuodijimo laikotarpiui, A. Navalnas liks Vokietijoje. Tačiau, kaip portalui diena.lt sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas Laurynas Jonavičius, jei A. Navalnas norės likti aktyvioje politikoje – jis turės grįžti į Rusiją.

–  Ar turto areštas yra signalas negrįžti į Rusiją?

– Bandymas nunuodyti „Novičioku“ neabejotinai buvo rimtesnis signalas. Turto areštas – labiau nebe signalas, o sąlygų grįžti apsunkinimas. Ir neabejotinai, Kremliaus žinutė: mes (Rusijos valdžia) darysime su tavimi (A. Navalnu), ką panorėję, jei vis dėlto grįši į Rusiją.

– Kodėl toks subtilus būdas? Daugybei opozicijos veikėjų ne kartą tiesiogiai grasinta: jei nebėgsi iš Rusijos – supūsi kalėjime arba mirsi.

– Kažkokio subtilumo aš čia neįžvelgiu. Žmogus apnuodijamas, išvežamas iš šalies, o be Rusijos valdžios sutikimo ar net nurodymo, A. Navalnas tikrai nebūtų palikęs Rusijos, jo turtas areštuojamas – viskas labai aišku?

– Ką pasirinks pats A. Navalnas?

– Matome, kad kol kas jis pasirinko reabilitaciją Vokietijoje. O toliau galimi visi variantai. Manau, pirmiausiai, ji tikrai tarsis su teisininkais, su Rusijoje likusiais kolegomis ir dar daugeliu žmonių. Negrįžimas būtų, bent jau iš dalies, pasidavimu valdžios spaudimui.

Kita vertus, jo komandos vykdomą veiklą galima koordinuoti ir nebūnant Rusijoje. Grįžimas būtų tarsi spjūvis į veidą Vladimirui Putinui. Bet to spjūvio kaina gali būti labai didelė. O kai ant kortos pastatoma gyvybė, apgalvoti pasirinkimą reikia tikrai atidžiai. Iš esmės, kol kas niekas, turbūt ir pats A. Navalnas, aiškaus atsakymo į šį klausimą neturi.

– Jei A. Navalnas liks tremtyje, kas laukia jo Kovos prieš korupciją fondo (KKF) Rusijoje?

– Spaudimas, trukdymas, persekiojimai, bylos ir dar daug panašių „įstatymo diktatūros“ dalykų. Antra vertus – tokia veikla informacinių technologijų amžiuje gali būti vykdoma ir pakankamai anonimiškai ir netiesiogiai. Tikėtina, kad KKF tęs veiklą, nors ir susidurs su papildomais sunkumais.

A. Navalno sprendimas dėl (ne)grįžimo parodys, ar jis nori būti politikas

– Jei A. Navalno nebebus Rusijoje, kokia opozicija ten lieka?

– Na, KKF vis dar veikia, opozicinė partija „Jabloko“ vis dar veikia. Įvairūs kiti, nors ir neesminiai, opoziciniai judėjimai taip pat veikia.

Pats A. Navalnas yra labai charizmatiškas, bet kartu ir gana egocentristiškas veikėjas. Jei jis pasitrauktų iš aktyvios politikos, kuo labai abejoju, opoziciniame sociume atsirastų tam tikras pasimetimas. Bet nebūtinai jis truktų ilgai. Ilja Jašinas, Dmitrijus Gudkovas, Liubovė Sobol – veidų tikrai yra.

Labai panašu, kad kaip ir Baltarusijos atveju, kur Aliaksandras Lukašenka stengiasi „palikti opoziciją be galvos“ (Koordinacinės tarybos narių išvarymas į užsienį arba areštai), taip ir Rusijoje valdžia bando sukelti sąmyšį ir koordinacines problemas opozicijos gretose. Greičiausiai Kremliui tai pavyks trumpuoju laikotarpiu, bet ilgesniame laiko tarpe tokio veiksmo rezultatai visiškai neaiškūs.

Viena vertus, tai proga ir galimybė atsirasti naujiems lyderiams. Antra vertus, naujo lyderio iškilimas gali tapti vidinių nesutarimų opozicijos tarpe problema. Tiesą sakant, taip jau yra buvę.

Tuo metu A. Navalno sprendimas dėl (ne)grįžimo iš esmės parodys, ar jis nori būti režimo kritikas, ar Rusijos politikas (kovojantis dėl valdžios). Nes jei negrįš, yra didelė tikimybė, kad politiku jis nebenori arba nebegali būti, o savo fondo veiklą jis gali kontroliuoti ir iš užsienio. Jei grįš – vadinasi, jis nori būti politikoje. Nes nebūdamas šalyje tiesiog netenki galimybės kovoti už rinkėjų balsus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kas

kas portretas
Ten zino kaip ten yra,visur daug melo ir mazai tiesos,politika jis uzsiima 20 metu taip,kad kazka kita daryti ir neiseis,gali tuo uzsiimti ir vokietijoje budamas,gi bendrazygiai like rusijoj

manau, jei sis Soroso ir visu ES ir NATO zvalgybu

manau, jei sis Soroso ir  visu  ES ir NATO zvalgybu portretas
apmokamas provokatorius ,tevynes isdavikas uzsimanys gryzt y rusija --rusai jy staigiai isgydys nuo visu,,,novicioku,,, ystate y subine lituokly ...po sio gydymo senso visi ,,,noviciokai ,,,isgaruoja per ausis nepalikdami pedsaku....

Anonimas

Anonimas portretas
Gavno jis .... niekam išdavikai nereikalingi.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių