Quantcast

Po V. Orbano kalbos atsistatydinusi jo patarėja: pateikėte grynai nacistinį tekstą

Po Vengrijos ministro pirmininko Viktoro Orbano pareiškimo, jog jo šalis kovoja prieš tai, kad europiečiai taptų „maišytos rasės“ visuomene, atsistatydino viena artimiausių vyriausybės vadovo bendražygių.

V. Orbanas taip pat sakė, kad šalys, į kurias atvyksta daug migrantų iš už Europos ribų „nebėra nacijos“.

Reaguodama premjero patarėja Zsuzsa Hegedus (Žuža Hegediuš) įteikė atsistatydinimo pareiškimą dėl šios „gėdingos pozicijos“ ir pavadino premjero kalbą „grynu nacių tekstu“,

Jos atsakas yra reta nepritarimo išraiška Vengrijos vadovui, kurį Europos Sąjunga jau seniai kaltina griaunant demokratines  institucijas ir normas.

Pastaruosius 20 metų su V. Orbanu dirbusi Z. Hegedus savo atsistatydinimo pareiškime nurodė, kad tokios kalbos skambėjo nacistinėje Vokietijoje.

„Nuoširdžiai apgailestauju, kad turiu nutraukti santykius dėl tokios gėdingos pozicijos, – sakoma laiške, kurį antradienį paskelbė Vengrijos žiniasklaida. – Man neliko kito pasirinkimo.“

Praėjusį šeštadienį nuskambėjusioje kalboje V. Orbanas kalbėjo apie dvilypę Europą.

„Yra pasaulis, kuriame Europos tautos susimaišiusios su atvykėliais iš ne Europos šalių, – sakė jis lankydamasis viename Rumunijos mieste, kur gyvena didelė vengrų bendruomenė. – Dabar tai yra maišytos rasės pasaulis.“

Kalbėdamas apie „mūsų pasaulį“ V. Orbanas sakė, kad „Europos tautos maišosi viena su kita“.

Puikiausiai žinote, kad mano vyriausybė laikosi nulinės tolerancijos antisemitizmui ir rasizmui Vengrijoje politikos.

„Štai kodėl mes visada kovojome: norime maišytis vieni su kitais, bet nenorime tapti maišytos rasės tautomis“, – sakė V. Orbanas.

Vengrijos premjeras taip pat sakė: „Migracija suskaldė Europą į dvi dalis, arba sakyčiau, kad ji suskaldė Vakarus į dvi dalis. Viena pusė – tai pasaulis, kuriame Europos ir ne Europos tautos gyvena kartu. Šios šalys jau nebėra nacijos – jos yra ne kas kita kaip tautų konglomeratas.“

Antiimigracine politika ir vakarietiškų liberalių vertybių kritika garsėjančio V. Orbano kalba sukėlė naują pasipiktinimo bangą Europoje ir pačioje Vengrijoje.

Tačiau kritika V. Orbanui jo artimiausiame rate kol kas nuskambėdavo itin retai. Vengrijos ministras pirmininkas ir jo konservatyvioji partija „Fidesz“ turi daugumos palaikymą parlamente ir kol kas jiems stengėsi užgniaužti kritiškus balsus.

Z. Hegedus savo buvusiam bendražygiui pareiškė, kad jo komentarai yra nepriimtini net vadovaujantis „kruviniausio rasisto“ standartais.

„Nežinau, kaip jūs nepastebėjote, kad pateikiate grynai nacistinį tekstą, vertą Goebbelso“, – rašė ji, turėdama omenyje Josephą Goebbelsą (Jozefą Gebelsą), vyriausiąjį Adolfo Hitlerio nacių režimo propagandistą.

„Aš negaliu šį kartą su tuo taikstytis, net dėl mūsų beveik 20 metų (trunkančios) draugystės“, – pridūrė ji.

Vengrijos naujienų portalas hvg.hu pranešė, kad Z. Hegedus taip pat nusiuntė savo atsistatydinimo laiško kopiją Vengrijos vyriausiajam rabinui Robertui Frolichui, kuris taip pat sukritikavo V. Orbano retoriką.

V. Orbanas jos atsistatydinimo prašymą patenkino, bet savo laiške nesutiko su jam skirta kritika.

„Negalite rimtai kaltinti manęs rasizmu po 20 bendradarbiavimo metų, – įrodinėjo jis. – Puikiausiai žinote, kad mano vyriausybė laikosi nulinės tolerancijos antisemitizmui ir rasizmui Vengrijoje politikos.“

Kitą savaitę numatyta V. Orbano kelionė į JAV, kur jis sakys kalbą konservatyviųjų pažiūrų aktyvistų susibūrime. Jis tapo didvyriu daugeliui Amerikos dešiniųjų aktyvistų, nes pasisako prieš imigraciją ir LGBTQ teises.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tiesa pasakė.

Anonimas

Anonimas portretas
Tiesa akis bado kosmopolitams, jei ne tautinės valstybės tai ką pasiekusi dabar eu ji niekad to būtų nepasiekus kad ir kaip jo nemėgstant bet šio atveju jis visiškai teisus.

Vatnykas

Vatnykas portretas
Šaunuolis Orbanas. Teisybę šneka, o ne suka pautus prieš kiekvieną tydarą. Kai zelenskis , kaip žada, pražudys paskutinį ukrainietį, ir Ukraina taps juoda. Negrams ir arabams ten gyventi patiks. Nei žemės drebejimų, nei potvynių, nei skėrių debesų. Ir kiek puikaus juodžemio....tik zelenskio paliktas minas reikės išsirankioti.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių