Quantcast

Platformos „Telegram“ įkūrėjas: Baltarusijoje periodiškai atjungiamas internetas

Susirašinėjimo platformos „Telegram“ įkūrėjas Pavelas Durovas pirmadienį pareiškė, jog dedamos visos pastangos, kad ji būtų pasiekiama Baltarusijoje, kur jau antrą vakarą vyksta protestai dėl ginčijamų prezidento rinkimų, tačiau pabrėžia, kad šioje šalyje periodiškai internetas visiškai atjungiamas.

„Įjungėme savo anticenzūros instrumentus Baltarusijoje, kad „Telegram“ liktų pasiekiamas daugeliui vietos vartotojų“, – tviteryje parašė P. Durovas.

„Tačiau ryšys vis dar nestabilus, nes kartas nuo karto visiškai atjungiamas internetas“, – pridūrė jis.

Anksčiau skelbta, kad sekmadienio vakarą, pasibaigus prezidento rinkimams, Baltarusijos sostinėje nebuvo pasiekiamos taksi paslaugos.

Nuo sekmadienio ryto naudotojai socialiniuose tinkluose praneša apie susirašinėjimo programėlių, įskaitant „Telegram“, veikimo sutrikimus, taip pat apie stringančią prieigą prie „YouTube“ platformos. 

Neveikia kai kurios interneto svetainės, įskaitant nepriklausomo stebėjimo svetainę Zubr.in. 

Taip pat neveikė populiarūs virtualieji privatūs tinklai (Virtual Private Network, VPN), nuslepiantys įrenginių buvimo vietą.

Apie problemas pranešė ir stacionaraus, ir mobiliojo interneto naudotojai. 

Be to, tam tikrose prekyvietėse buvo iškabinti skelbimai, jog dėl techninių sutrikimų gali neveikti atsiskaitymo terminalai.

Didžiausia šalies interneto ryšio operatorė „Beltelekom“ teigė, jog yra „problemų su išorės kanalais, didelė apkrova“. Kada šios problemos bus išspręstos, bendrovė nepranešė.

JAV Valstybės departamentas anksčiau pirmadienį pasmerkė „tokių technikų, kaip interneto išjungimas, naudojimą, siekiant užkirsti kelią Baltarusijos žmonėms keistis informacija apie rinkimus ir demonstracijas“.

Baltarusijoje sekmadienį vyko balsavimas prezidento rinkimuose, kuriuose 26 metus šaliai nepertraukiamai vadovavęs ir perrinkimo šeštai kadencijai siekiantis autokratinis prezidentas Aleksandras Lukašenka varžėsi dėl posto su opozicijos kandidate Svetlana Tichanovskaja ir dar keliais kandidatais.

Centrinės rinkimų komisijos skelbiami preliminarūs rinkimų rezultatai rodo, kad su 80,08 proc. balsų A. Lukašenka užsitikrino šeštą kadenciją, o S. Tichanovskaja esą surinko 10,09 proc. balsų.

Opozicija teigia, kad rezultatai buvo suklastoti.

Sekmadienio vakarą į Minsko ir kitų Baltarusijos miestų gatves protestuoti išėjo opozicijos šalininkai, kilo protestuotojų susirėmimų su milicija; jie tęsėsi iki pirmadienio paryčių.

Pirmadienį Minske ir kituose miestuose antrą vakarą iš eilės žmonės rinkosi protestuoti dėl kontroversiškų prezidento rinkimų. Nepriklausoma Baltarusijos žiniasklaida pranešė, kad policija panaudojo gumines kulkas, kurtinamąsias granatas ir ašarines dujas, siekdama išvaikyti susirinkusiuosius.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pas mus tai

Pas mus tai portretas
nekiekvienas gali apsimokėti kad turėtų ta interneta jau nekabant apie kompiuterius. Visi daugiausiai ilinde i kinietiškus telefonus naršo ir nesiskundžia
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių