Quantcast

Pinigų sienos statyboms reikalaujantis D. Trumpas apsilankė JAV ir Meksikos pasienyje

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ketvirtadienį apsilankė pasienyje su Meksika esančiame mieste, kur įspėjo apie į šalį plūstančius žudikus ir gangsterius.

Prezidentas čia lankėsi Vašingtone toliau verdant aistroms dėl jo reikalavimo Meksikos pasienyje pastatyti milijardus dolerių atsieisiančią sieną.

Vizitas į Teksaso valstijos Makaleno miestą prie Rio Grandės upės tapo puikia proga D. Trumpui dar kartą išdėstyti savo argumentus dėl sienos ginče su politiniais oponentais demokratais, jau peraugusiame į aršų politinį mūšį, dėl kurio buvo uždaryta dalis JAV federalinės vyriausybės institucijų, o daugiau kaip 800 tūkst. jų darbuotojų liko be atlyginimų.

Pasitelkęs jam būdingą retoriką D. Trumpas sakė, kad tik pastačiusi daugiau sienų pasienyje su Meksika Amerika galės sustabdyti smurtinio nusikalstamumo antplūdį.

„Jie tiesiog eina ten, kur nėra užtikrinamas saugumas, ir tu netgi nežinai, kuo skiriasi Meksika ir Jungtinės Valstijos“, – sakė prezidentas susitikime su sienos apsaugos tarnybos pareigūnais.

„Jie suriša moteris, užklijuoja jų burnas lipniąja juosta, elektros izoliacine juosta“, – kalbėjo jis.

„Jei turėtume kokią nors užtvarą, galingą užtvarą iš plieno ar betono... visiškai juos sustabdytume“, – pažymėjo jis.

Demokratai nesutinka sienos statybai skirti 5,7 mlrd. dolerių (apie 5 mlrd. eurų). Jie argumentuoja, kad didžioji dauguma neteisėtų migrantų neįvykdo sunkių nusikaltimų, o D. Trumpas naudoja šį projektą kaip priemonę užsitikrinti dar didesnį savo konservatyvių pažiūrų elektorato palaikymą.

D. Trumpas tvirtina, kad per sieną plūstantys nelegalūs migrantai kelia grėsmę amerikiečių gyvybėms. Visgi tyrimai rodo, kad nelegalūs migrantai įvykdo mažiau nusikaltimų nei žmonės, gimę Jungtinėse Valstijose.

Vyriausybės uždarymas tęsiasi

Dėl nesutarimų sienos statybų finansavimo klausimu prieš 20 dienų buvo uždaryta dalis JAV federalinės vyriausybės institucijų, o tūkstančiai federalinių darbuotojų, tarp jų skrydžių vadovai, Federalinio tyrimų biuro (FTB) ir Pakrančių apsaugos tarnybos pareigūnai, liko be algų.

Parodydamas, jog neketina nusileisti, D. Trumpas atvykęs į Teksasą socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė, jog atšaukia planuotą kelionę į kasmetinį Pasaulio ekonomikos forumą Šveicarijos kalnų kurorte Davose, vyksiantį sausio 21-25 dienomis.

D. Trumpas ketino trumpam atvykti į įtakingiausių pasaulio politikų, verslininkų ir nuomonės formuotojų forumą, tačiau atšaukė kelionę, nes, anot prezidento, dėl demokratų „bekompromisiškumo“ jis turi likti namuose.

Nepaprastoji padėtis?

D. Trumpas sakė, kad yra pasirengęs išplėsti debatus dėl sienos statybų finansavimo įtraukiant kitus klausimus, susijusius su JAV imigracijos sistema. Tai galėtų atverti duris darbui su demokratais.

„Norėčiau parengti gerokai platesnį imigracijos modelį“, – sakė jis Teksase, turėdamas galvoje galimą kompromisą dėl vaikystėje į JAV nelegaliai atvežtų imigrantų, vadinamųjų „svajotojų“ (dreamers), kurie dabar nėra apsaugoti nuo deportacijos.

Tačiau apsilankymo pasienyje metu prezidentas taip pat pakartojo savo grasinimą paskelbti nacionalinę nepaprastąją padėtį ir tokiu būdu suteikti sau įgaliojimus apeiti Kongresą, jei šis nepritars jo planui dėl sienos.

Ketvirtadienį vakare transliuotame interviu televizijai „Fox News“ D. Trumpas pakartojo „turįs absoliučią teisę skelbti nepaprastąją padėtį“. Tačiau paklaustas, kada gali tai padaryti, prezidentas sakė, jog žiūrės, kaip reikalai klostytis artimiausiomis dienomis.

Analitikai sako, kad D. Trumpui paskelbus nepaprastąją padėtį, šį žingsnį veikiausiai būtų bandoma užginčyti teisme, argumentuojant, kad prezidentas viršijo savo įgaliojimus. Tokiu atveju sienos statybos finansavimas taip pat galėtų būti blokuotas.

Tačiau tai būtų puikus pasiteisinimas D. Trumpui prieš savo konservatyvių pažiūrų elektoratą, kad jis padarė viską, ką galėjo. Tada jis galėtų užbaigti dalinį vyriausybės uždarymą ir paskelbti pergalę.

„Atsistojo ir išėjo“

D. Trumpas, mėgstantis pasakoti istorijas apie savo derybinius įgūdžius, padėjusius tapti Niujorko nekilnojamojo turto magnatu, neranda būdų priversti demokratų nusileisti jo reikalavimui skirti sienos statyboms 5,7 mlrd. dolerių.

„Visiškas laiko švaistymas, – tviteryje parašė D. Trumpas apie trečiadienį įvykusį susitikimą su Kongreso demokratų lyderiais. – Pasakiau viso gero, niekas daugiau neveikia!“

Pasak D. Trumpo šalininkų, dalyvavusių tame susitikime, prezidentas demokratų lyderių paklausė, ar jie sutiktų finansuoti jo sienos projektą mainais į skausmingo vyriausybės uždarymo užbaigimą.

Kaip pasakojo trečiadienio susitikime su prezidentu dalyvavęs aukščiausias pagal rangą Atstovų Rūmų respublikonas Kevinas McCarthy (Kevinas Makartis), Atstovų Rūmų pirmininkė demokratė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) „pakėlė ranką ir pasakė: „Ne, tikrai ne“.

Senato demokratų mažumos lyderis Chuckas Schumeris (Čakas Šumeris) žurnalistams pasakojo, kad po to D. Trumpas „trenkė į stalą“, tada „atsistojo ir išėjo“.

„Vėl pamatėme pykčio priepuolį, nes jam nepavyko pasiekti savo“, – teigė Ch. Schumeris.

Ketvirtadienį D. Trumpas pateikė kitokią įvykių versiją.

„Netrankiau stalo. Tai melas“, – sakė jis.

„Manęs neištinka pykčio priepuoliai“, – pridūrė prezidentas.

Ketvirtadienį JAV žiniasklaida pranešė, kad Baltieji rūmai paprašė kariuomenės inžinerijos korpuso išnagrinėti galimybę panaudoti lėšas, jau numatytas pagalbos projektams nuo stichinių nelaimių nukentėjusiuose regionuose, tokiuose kaip Puerto Rikas ir Florida.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bricklayer

Bricklayer portretas
What do Donald Trump & Pink Floyd have in common? THE WALL 
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių