Quantcast

Pinigų plovimo skandalas: buvusiam „Danske Bank“ vadovui pateikti kaltinimai

  • Teksto dydis:

Danijos prokurorai pateikė kaltinimus buvusiam „Danske“ banko generaliniam direktoriui Thomui Borgenui dėl jo įsitraukimo į vieną didžiausių pasaulyje pinigų plovimo skandalų, pernai sudrebinusių Šiaurės šalių bankus, rašo danų laikraštis „Borsen“, remdamasis Th. Borgeno advokatu.

Pasak Norvegijos verslo naujienų portalo E24, Th. Borgeno advokatas Peteris Schradieckas patvirtino, kad buvusio „Danske Bank“ vadovo namuose kovo 12 d. buvo atlikta krata.

„Galiu patvirtinti, kad SOIK (Danijos prokuratūros ekonominių ir tarptautinių nusikaltimų tarnyba) kovo 12 d. atliko kratą Thomo Borgeno namuose“, - E24 sakė P. Schradieckas.

„Borsen“ teigimu, kaltinimai prisidėjus prie pinigų plovimo banke pateikti ir dar dviem buvusiems „Danske Bank“ vadovams.

Lapkritį Danijos prokurorai pareiškė įtarimus „Danske“ bankui dėl pinigų plovimo prevencijos įstatymų pažeidimų.

Rudenį „Danske Bank“ generalinis direktorius Th. Borgenas paskelbė, kad atsistatydins, o tą pačią dieną bendrovė pristatė galimo pinigų plovimo tyrimo rezultatus banko filiale Estijoje.

„Danske Bank“ filialas Taline įsisuko į didžiulį pinigų plovimo skandalą. Apie 200 mlrd. eurų vertės abejotinos kilmės mokėjimai, daugiausia iš Rusijos ir kitų buvusios SSRS šalių, manoma, buvo įvykdyti filiale tarp 2007 ir 2015 m.

Skandalas iškilo 2018-aisiais ir privertė „Danske Bank“ generalinį direktorių atsistatydinti, o 10 banko Estijos filialo darbuotojų buvo sulaikyti.

Danijos finansų sektoriaus reguliuotojai šiuo metu rengia reguliavimo procesų ir procedūrų pataisas, o bankų priežiūros institucijos keliose kitose ES šalyse taip pat peržiūri savo priežiūros mechanizmus.

Tyrimai, susiję su „Danske Bank“ pinigų plovimu, pradėti Jungtinėje Karalystėje (JK), Prancūzijoje, Vokietijoje, Jungtinėse Valstijose, Danijoje ir pačioje Estijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Jakeliūnai, nesustok, susodink ir mūsų bankyrus (beje, ar galima paneigt kad ir nauSėda bando nuo kaliūzės išsisukt kandidatuodamas į prezidentus?)

o tai tau

o tai tau portretas
lai jis prašosi LT pilietybės, manau, kad čia išsisuktų
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių