Quantcast

Peru prezidentas apklaustas dėl ryšių su Brazilijos bendrove „Odebrecht“

  • Teksto dydis:

Peru prezidentas Pedro Pablo Kuczynski (Pedras Pablas Kučynskis) ketvirtadienį prokurorų buvo apklausiamas dėl ryšių su į nemalonę patekusia Brazilijos statybų bendrove „Odebrecht“, prisipažinusia, kad mokėjo milijonus dolerių kyšių pareigūnams, jog užsitikrintų pelningų valstybinių užsakymų.

„Prezidentas P. Kuczynskis nuo 9 val. 30 min. (vietos laiku, 16 val. 30 min. Lietuvos laiku) dalyvauja susitikime su prokurorais Vyriausybės rūmuose“, – AFP sakė prezidento spaudos atstovai.

Apklausa atliekama dėl to paties klausimo, dėl kurio prieš savaitę P. P. Kuczynskis išvengė apkaltos opozicijos dominuojame Kongrese.

79 metų P. P. Kuczynski kaltinamas melavęs, kad nuslėptų gavęs iš Brazilijos bendrovės „Odebrecht“ beveik 5 mln. JAV dolerių kyšių. Tiek prezidentas, tiek kompanija tvirtina, kad tie pinigai buvo teisėtas atlyginimas už konsultacijas.

Šiuos pinigus P. P. Kuczynski gavo 2004–2013 metais; tuo laikotarpiu jis dirbo ekonomikos ministru ir tuomečio prezidento Alejandro Toledo (Alechandro Toledo) vyriausybės vadovu.

„Odebrecht“ yra pripažinusi, kad mokėjo milijonus dolerių kyšių pareigūnams keliose Lotynų Amerikos šalyse, kad užsitikrintų pelningų valstybinių užsakymų ir galėtų už jų išpildymą reikalauti dirbtinai išpūstų sumų. Bendrovė sumokėjo rekordines baudas – 2,6 milijardus dolerių – Brazilijos ir Šveicarijos vyriausybėms.

5 mln. dolerių kyšių

„Odebrecht“ teigia sumokėjusi A. Toledo 20 mln. dolerių kaip „dėkingumo mokestį“ už pergalę konkurse dėl pelningo kontrakto nutiesti greitkelį tarp Brazilijos ir Peru.

P. P. Kuczynskis išvengė apkaltos, nes įstatymų leidėjas ir į nemalonę patekusio buvusio prezidento Alberto Fujimori (Alberto Fudžimorio) sūnus Kenji Fujimori (Kendžis Fudžimoris) nukreipė dalį balsų iš pagrindinės opozicijos partijos „Fuerza Popular“, kuriai vadovauja jo sesuo Keiko Fujimori (Keiko Fudžimori).

Po trijų dienų P. P. Kuczynskis suteikė malonę A. Fujimori, kuris buvo nuteistas 25 metams kalėjimo už žmogaus teisių pažeidimus, tarp jų kelios žmogžudystės atliktos mirties eskadronų, bei korupcija jo žiauraus valdymo 1990-2000 metais metu.

Pasak P. P. Kuczynskio, malonė suteikta humanitariniais pagrindais, nes gydytojai sako, kad 79 metų A. Fujimori yra prastos sveikatos.

Keiko Fujimori į prokurorų biurą atvyko beveik tuo pačiu metu, kaip ir P. P. Kuczynskis. Ji irgi atsakė į klausimus apie „Odebrecht“ finansavimą jos rinkimų kampanijoms.

P. P. Kuczynskio apklausa turėjo įvykti prieš savaitę, tačiau buvo atkelta dėl apkaltos balsavimo Kongrese. Prezidentas tuo pačiu klausimu buvo apklaustas ir anksčiau – kovo mėnesį.

Iš viso „Odebrecht“ P. P. Kuczynskiui sumokėjo 782 207 dolerių už konsultacijas ir dar 4 milijonus dolerių įmonei, priklausančiai vienam prezidento partneriui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių