Quantcast

Pentagonas ruošiasi ateities karams 5G tinkluose

JAV kariškiai tyrinėja, kaip supergreiti 5G tinklai pakeis karo veiksmus: nuo apmokymų ir logistikos, misijų planavimo ir komunikacijos, iki visiškai naujų mūšio lauko taktikų, pavyzdžiui, masinės dronų dislokacijos, rašo The Wall Street Journal.

Pasak autoritetingo amerikiečių leidinio, Pentagonas naujos technologijos įsisavinimui skiria milžiniškas lėšas. Pasak karybos analitikų, bent jau iš dalies taip daroma todėl, kad Kiniją paskelbė 5G savo karybos prioritetu.

Kariškiai visoje šalyje eksperimentuoja su 5G bazėmis. Šiam darbui skirta 600 mln. JAV dolerių. Tą patį daro ir Kinija, kuri daug nekalba apie savo eksperimentus, bet analitikų nuomone, skiria naujai technologijai labai daug dėmesio. Apie tai byloja Kinijos pastangos IT technologijomis susieti privatų sektorių ir karinės pramonės objektus. Pekinas ne tik siekia tapti pasauliniu 5G technologijos lyderiu, bet ir išmokti pritaikyti šią technologiją karyboje.

JAV vis labiau nerimauja dėl kitose šalyse diegiamų Kinijos gamybos 5G tinklų. Kinų gamintojai tai neigia, bet amerikiečių specialistai yra įsitikinę, kad kinietiški tinklai kels saugumo grėsmes jais besinaudosiančioms kompanijoms ir organizacijoms. Baiminamasi, kad kinų gamintojai naudos savo tinklus vartotojų sekimui arba netgi kibernetinių atakų organizavimui.

JAV telekomunikacijų tinkluose kiniška įranga yra faktiškai uždrausta, tačiau amerikiečių kariškiai dirba ir daugelyje kitų valstybių, kurių telekomunikacijų tinklai plačiai naudoja kinų gaminamą įrangą. Taigi, Pentagonas ieško būdų, kaip užtikrinti saugų ryšį tarp karinių tinklų JAV teritorijoje ir kitose valstybėse.

Pentagonas taip pat ketina pasitelkti 5G technologiją, kad užtikrintų patikimesnę ir saugesnę komunikaciją mūšio lauke. Kinija ir Rusija investavo didžiules lėšas į karinių komunikacijų blokavimo technologijas, todėl Pentagonas, dirbdamas su nauja 5G technologija, tikisi sumenkinti minėtas kinų ir rusų galimybes.

Vienas iš pavyzdžių – JAV Karinių oro pajėgų (KOP) atliekamas eksperimentas, kurio metu bandoma naujai pažvelgti į KOP vadavietės modelį. Tradicinėje vadavietėje sukoncentruotas visas personalas ir komunikacijos, o tai paverčia ją viliojančiu taikiniu. Todėl JAV kariškiai eksperimentuoja su išsklaidytos vadavietės modeliu, kuomet atskiri jos segmentai yra ne tik skirtingose vietose, bet kai kurie iš jų galėtų būti ir nuolat judantys.

Kariškiai taip pat tikisi, kad 5G sparta ir pajėgumas apdoroti milžiniškus duomenų kiekius, padės daug efektyviau organizuoti tokias logistikos operacijas, kaip kad amunicijos pristatymas į karo veiksmų zonas.

Svarstomi ir labiau futuristiniai scenarijai: kariškiai tyrinėja, kaip papildomos tikrovės ir virtualios tikrovės technologijos galėtų padėti misijų planavimui, karių apmokymui ir netgi karo veiksmams. Manoma, kad su 5G pagalba bus galima efektyviau valdyti dideles dronų formuotes ir pagerinti jų gynybą nuo priešo atakų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Brudai

Brudai portretas
Tik kariauti,tai daryt reikia,kad nereikėtų kariauti, žmonės nebegali be karų susitarti taikoje gyvent

an

an portretas
taip tai gali buta panaudojant karui jei jis ivyktu nors jau ir eina.

ogi

ogi portretas
musu mokyti runkeliai iveda su dziaugsmu pamirsdami kad tai kenksminga ypac vaikams o jei jie bevaikiai homopydai tai tokiems dzin svarbu babkes kurias spausdina sorosgeic kompanija;;;;
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių