Quantcast

Pentagonas: JAV suteiks Ukrainai 1,2 mlrd. dolerių vertės karinę pagalbą

Pentagonas antradienį pranešė, kad JAV suteiks Ukrainai dar 1,2 mlrd. dolerių (1,09 mlrd. eurų) ilgalaikės karinės pagalbos, Rusijai toliau atakuojant savo kaimynę dronais ir raketomis.

Šiuo paketu pabrėžiamas nuolatinis JAV įsipareigojimas Ukrainai, nes „artimiausiu metu suteikiami itin svarbūs pajėgumai, pavyzdžiui, oro gynybos sistemos ir amunicija, kartu stiprinami Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pajėgumai ginti savo teritoriją ir atgrasyti Rusiją nuo agresijos ilguoju laikotarpiu“, sakoma Gynybos departamento pareiškime.

Sprendimas priimtas Ukrainai ruošiantis pradėti pavasario kontrpuolimą.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis savo ruožtu padėkojo Jungtinėms Valstijoms už naują 1,2 mlrd. dolerių paramos paketą ir pavadino jį solidarumo ženklu tą dieną, kai Europa švenčia taikos ir vienybės dieną žemyne.

„Vertiname šį solidarumo su Ukraina ženklą, parodytą simbolinę mums dieną – Europos dieną ir Pergalės prieš nacizmą Antrajame pasauliniame kare dieną. Kartu einame naujos pergalės link!“ – V. Zelenskis parašė socialiniame tinkle „Twitter“.

Naujausia pagalba nebus nedelsiant perduota, nes į paketą įtrauktas priemones dar reikės įsigyti iš gynybos pramonės ar partnerių.

Tokiu būdu išvengiama Jungtinių Valstijų atsargų išsekimo, tačiau tai taip pat reiškia, kad praeis daugiau laiko, kol pagalba pasieks Kyjivą.

Ukrainos oro gynyba atlieka itin svarbų vaidmenį šalies kovoje prieš Rusijos invaziją: ji neleidžia Maskvos pajėgoms įgyti oro erdvės kontrolės ir padeda apsaugoti šalį nuo raketų ir dronų smūgių.

Antidronų sistemų, artilerijos amunicija

Vasario pabaigoje į viešumą iškilusiuose slaptuose JAV dokumentuose, kuriuos, kaip pranešama, internete nutekino JAV oro pajėgų nacionalinės gvardijos IT specialistas, buvo išsamiai aprašyta sovietinių sistemų, kurios sudaro didelę Ukrainos vidutinio ir didelio nuotolio apsaugos dalį, šaudmenų deficito grėsmė.

Kyjivo tarptautiniai rėmėjai stengiasi sustiprinti jo turimas gynybos priemones ir patiekė įvairių pažangių sistemų, tokių kaip „Patriot“ ir NASAMS, taip pat senesnės įrangos.

Į naujausią pagalbos paketą taip pat įtraukta amunicija, skirta antidronų sistemoms, naudojamoms kovai prieš Irane pagamintus nepilotuojamus orlaivius, kuriuos Rusija naudoja smūgiams Ukrainoje. Numatyta patiekti ir 155 mm šaudmenų – pagrindinio Ukrainos pajėgų artilerijos šaudmenų kalibro.

Be to, numatyta tiekti komercines palydovinių vaizdų paslaugas, paramą mokymui ir techninei priežiūrai.

Įskaitant naujausią paketą, nuo Rusijos invazijos pradžios 2022 metų vasarį Ukrainai Jungtinių Valstijų suteiktos karinės pagalbos bendra vertė padidėja iki daugiau kaip 36 mlrd. JAV dolerių (32,8 mlrd. eurų).

Rusijai 2022 metų vasarį įsiveržus į Ukrainą, Jungtinės Valstijos suskubo telkti tarptautinę paramą Ukrainai ir greitai subūrė Kyjivą palaikančią tarptautinę koaliciją bei ėmė koordinuoti dešimčių šalių teikiamą pagalbą.

Kyjivas savo ruožtu prašė tam tikros ginkluotės, kurios jo tarptautiniai rėmėjai nebuvo linkę perduoti, kaip antai oro gynybos sistemų „Patriot“ ir pažangių sunkiųjų tankų, kurie galiausiai buvo pristatyti. Visgi tam tikra įranga, pavyzdžiui, vakarietiški naikintuvai, Ukrainai iki šiol nebuvo pažadėta.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeparamapagalbaPentagonasJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių